Als je naar de naakte cijfers kijkt (15 nummers in 33 minuten) zou je kunnen denken dat de nummers niet meer zijn dan vehikels om z'n teksten te slijten. Hoewel de teksten ongelofelijk belangrijk zijn is niets minder waar. Zelden wordt met zoveel gemak zo'n mooie muziekjes ten toon gespreid. Als die door Steven Mertens en Jane Scarpantoni dan ook nog worden voorzien van magistrale strijkersarrangementen zijn de meeste nummers alleen nog maar fantastisch te noemen.
Het eerste nummer is direct raak. Met zijn catchy melodie blijft 'Bluebirds' al bij de eerste beluistering in ieders hoofd ronddwalen. Het blijkt een avontuurlijke tocht te zijn. Enkele gitaarakkoorden bereiden de weg voor Adam Green. Eens die begint te zingen toont het nummer zich in zijn volle glorie. De strijkers begeleiden fantastisch met afwisselend een olijke pizzicato, langere tonen die voor een zacht tapijt zorgen en kortere, avontuurlijke melodieën.
De vrolijkheid en het levensplezier dat in de meeste melodieën is terug te vinden, weerspiegelt zich echter niet in de teksten. Die bevatten niet alleen gitzwarte, maar ook behoorlijk surrealistische passages. Zo stelt Green in 'No Legs' gerust: ' There's no wrong way to fuck a girl with no legs / just tell her you love her as she's crawlin' away.' Als je hem in 'Jessica' het zangeresje Jessica Simpson hoort aanpakken om haar wat zwartgallige levensvisie is dat dan ook behoorlijk lachwekkend. Ook op muzikaal gebied is 'Jessica' een absolute topper. Een erg sobere gitaarbegeleiding tijdens de strofen wordt in het refrein bijgestaan door een meeslepende strijkersectie die het geheel een spanning geeft die normaal gezien enkel in de beste love songs voorkomt. Natuurlijk wordt de sfeer van de muziek af en toe wel bijgestaan door de tekst, zoals in deze mooie passage uit 'Bungee': ' She went bungee jumping / one fine day, / of the cliffs of our friendship / and at the bottom she stayed.' Over het schrijven van songs heeft Adam Green van niemand meer te leren.
Andere hoogtepunten zijn 'Hard to Be a Girl' en het titelnummer 'Friends of Mine', maar eigenlijk mogen alle nummers er meer dan zijn, al geldt op dit album nog meer dan anders, mooie liedjes duren niet lang.

Meer over Adam Green


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.