Het is een kunst die slechts weinigen gegeven is: gewapend met enkel stem en gitaar de meest intieme zielsgedachten van iedereen kunnen roeren. Het nieuwe wonderkind op dit vlak heet Adele Adkins, is negentien jaar en Brits en heeft bij het verschijnen van haar debuut al een wereldwijde single en een Critics Choice Award van BPI (het Britse SABAM) op zak. Wie, zonder één noot muziek te hebben uitgebracht, door niemand minder dan Jools Holland wordt opgebeld, mag zichzelf als getalenteerd beschouwen. De eerste langspeler van deze jonge artieste is dan ook een smaakmaker waar rijk gearrangeerde en akoestische songs elkaar afwisselen en die prima inspeelt op de uitzonderlijke vocale talenten van dit uiterst pittige dametje, dat dankbaar gebruik maakt van haar jeugdigheid.
Titel '19' zinspeelt natuurlijk op de uiterst jonge leeftijd van Adele. De hese, schorre en erg volle stem van deze tiener zou immers al snel bij een vrouw van minstens de dubbele leeftijd geplaatst worden. Dat geldt echter niet bij de pit en energie die deze plaat uitstraalt. '19' Opent met twee erg intieme akoestische heerlijkheden -waarbij vooral indrukwekkende binnenkomer 'Daydreamer' met zijn complexe zanglijn richting Amy Winehouse knipoogt- en gaat al snel over in supersingle 'Chasing Pavements'. Die laatste steekt met zijn orkestrale kleedje en theatrale uitstraling fel af tegen de sobere eenvoud van zijn voorgangers, waarmee Adele meteen ruimte creëert voor heel het gamma liedjes dat deze cd biedt. Die variëren van zweverige triphopsongs (zoals het Björk-achtige 'Cold Shoulder') tot soulvolle popslows ('Melt My Heart to Stone') en akoestische slaapzacht-liedjes ('First Love'). De instrumentale omlijsting, arm of rijk, staat echter steeds ten dienste van de verpletterende stem van Adele en die sleept de luisteraar genadeloos mee in een rijk van emoties. Vrolijk dagdromen, liefdesmijmeringen en een gezond streven naar een eigen identiteit staan op dit plaatje centraal ("You give up everything you are and even then you don't get too far"). Eenvoudige en oprechte gevoelens waarmee dit meisje iedereen inpakt en een stem die recht vanuit het hart spreekt zijn hier de grote troeven. Enkel al het op spaarzame gitaar begeleide 'Crazy for You' steekt de grootste souldiva's naar de kroon. Het eerder genoemde 'Melt My Heart to Stone' gaat met licht overstuurde zang en weemoedige strijkers terug naar de ballroomensembles uit de jaren'50, maar blijft ook lekker hangen in zinsneden als "I say your name like there should be an us". De wondermooie Dylan-klassieker 'Make You Feel My Love' wordt door Adele dan ook moeizaam in het rijtje eigen nummers gezet en in de intieme sfeer van dit prachtplaatje ingenesteld.
Als één ding mag blijken uit deze langspeler, is het wel dat de heisa die rond Adele hangt, geheel terecht is. Deze plaat is tegelijkertijd speels als diepgaand, maar getuigt bovenal van een erg grote klasse. Zonder enige twijfel staat Adele nog een lange carrière te wachten die hopelijk dit niveau kan aanhouden.

Meer over Adele


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.