Het gaat goed met het Brugse After All: de groep kan ondertussen opscheppen met een rist optredens in het voorprogramma van illustere namen als King Diamond, Saxon en Anthrax en daarbovenop een mooie discografie die steeds heftiger begint te klinken. Het vorige album 'The Vermin Breed' liet duidelijk horen dat de wortels van deze heren bij potige thrash metal liggen en 'This Violent Decline' doet daar zonder morren nog een fikse schep bovenop. Dit is zonder twijfel het hardste album van de band tot hiertoe.

Deze plaat begint loeihard met 'Frozen Skin': dubbele gitaarloops geven de wall of sound een haast Slayeresk tintje, iets wat ook op andere nummers goed te horen valt. Zo is zeker 'Sacraments for the Damned' schatplichtig aan de heren Araya, Hanneman, King en Lombardo, vooral dankzij de combinatie van asynchrone noten en een stevig boem-tak drumritme. Het feest gaat trouwens het hele album door, want After All duwt het gaspedaal stevig in. Dit is de eerste keer dat ook de dubbele basdrums zo prominent aanwezig zijn en deze drijven de gitaristen voort tot bijzonder opzwepende staaltjes van high speed-riffing. Nochtans is de band niet vergeten om soms het gaspedaal even te lossen. Wanneer dat gebeurt, zijn de referenties aan een jonge Paradise Lost niet uit de lucht gegrepen, mede dankzij de superieure sfeerschepping. Waar frontman Piet Focroul zich vroeger oms iets te veel inhield en daardoor wat aan overtuigingskracht miste, is dat op 'This Violent Decline' geen enkel probleem. Hij briest, sneert en schreeuwt uit volle borst en vergeet nooit om tijdens dat proces toch nog verrassend melodieus uit de hoek te komen. Wanneer afsluiter 'Second Time Around' wegsterft, schuift de vinger dan ook onweerstaanbaar in de richting van de repeattoets.

Het wordt al eens vergeten dat België naast een bloeiende death metalscene ook nog heel wat moois te bieden heeft op ander vlak. After All mag met recht en rede gerekend worden tot een van de puikste thrashbands die ons landje rijk is. Wie daar nog aan twijfelt, dient dringend een dosis van 'This Violent Decline' tot zich te nemen. De bekering is daarna gegarandeerd een feit.

Meer over After All


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.