Life can be sweet! Twee jaar na hun verrassende debuutcd 'Con Furore', pakken Cedric Guffens en Johanne Lovera uit met een opvolger die moeiteloos alle verwachtingen inlost. Het Belgische duo tapt nog steeds uit hetzelfde stemmige vaatje, maar (ver)valt hoegenaamd niet in herhaling. Balancerend op de grens van triphop en filmmuziek, weet Agent 5.1 wederom van bij de eerste klanken te intrigeren.
Meesterbrein Cedric G. houdt nog steeds niet van half werk, dat blijkt duidelijk uit de minutieuze wijze waarop alle dertien tracks op 'The Wonderful World Of Kissing' gearrangeerd en geproduced werden. De uitgekiende manier waarop akoestische en elektronische klanken gecombineerd worden met een uniek (vrouwelijk) stemgeluid roept onvermijdelijk vergelijkingen op met groepen als Tricky, Hooverphonic en Portishead, maar daar blijft het dan ook bij. Voor Agent 5.1. is atmosferische triphop namelijk slechts een vertrekpunt, een basisgegeven van waaruit in vele richtingen geëxperimenteerd kan worden. Niet zelden groeit een aanvankelijk bescheiden deuntje daarbij uit tot een emotioneel filmisch epos. Neem nu 'A Better Light'. Een slepende jazzy ritmesectie zet samen met Lovera's klagende vocalen de grote lijnen uit, waarna beiden onverwacht het gezelschap krijgen van een adembenemend strijkersarrangement. De track zwelt langzaam aan, maar net als het hoogtepunt er lijkt aan te komen, gaat het duo onverwacht op de rem staan. Stilte voor de storm, zo blijkt. Enkele seconden later breekt immers de hel los, wanneer Lovera psychotisch jankend terugkeert in een muur van violen, feedbackende gitaren en losgeslagen drums. Een waar kippenvelmoment! Even zuiver van klank en opbouw, maar heel wat speelser van ondertoon, is het instrumentale 'Sick Again'. Gedreven door een strakke up-tempo drum, een funky wahwah-gitaar en een moddervette baslijn, neemt het nummer rustig zijn tijd om de toehoorder onder te dompelen in de 70's 'blaxploitation'-sfeer. Een goed gedoseerde fluitriedel, enkele subtiele geluidseffecten en een snuifje Wurlitzerorgel kunnen alzo het werk vakkundig afmaken. Het zaligmakende 'Licence' moet het doen met een veel bescheidener arrangement, maar is daarom niet minder beklijvend. Een erotisch prevelende Lovera mag haar ding doen op een ingehouden hiphopbeat, terwijl een jazzy flugelhoorn en een hypnotiserend galmende gitaar haar daarbij behoedzaam in de rug steunen. Wondermooi! Zoals de albumtitel suggereert baden alle songs op de plaat in eenzelfde sensuele, melancholische sfeer. Maar hoewel geen enkele track qua lengte onder de 5 minuten blijft, is er nergens sprake van richtingloze loungetoestanden. Integendeel, het duo en hun gastmuzikanten weten verduiveld goed waar ze naartoe willen, maar nemen nu eenmaal de tijd om hun ideeën uit te werken. Funk, rock, soundscapes en een stevige dosis pop en jazz, voor Agent 5.1. zijn het bouwstenen voor een nauwgezette sonische trip.
'The Wonderful World Of Kissing' kent weinig of geen dieptepunten. Te categoriseren onder triphop of lounge, maar zeker geen achtergrondmuziek. Tekstueel mag het af en toe iets minder dramatisch, maar dat is dan ook het enige schoonheidsfoutje waar men deze plaat op kan betrappen. De resem binnen- en buitenlandse festivals waar Cedric G. en co deze zomer te gast waren bewijzen dat Agent 5.1. ook op het podium veel muziekliefhebbers weet te overtuigen van zijn kwaliteiten. Nu u nog...

Meer over Agent 5.1


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.