Agent Steel zal nooit een band worden voor het grote publiek, zoveel is al lang duidelijk. Immers, dit combo stond mee aan de wieg van de speed metal en is door de jaren altijd een wat ondergewaardeerde speler geweest, niettegenstaande hun albums stuk voor stuk heel wat klasse herbergden. Dat origineel zanger John Cyriis destijds quasi plotseling spoorloos van de aardbol verdween, helpt natuurlijk bij de mythevorming. Agent Steel heeft daarenboven ook altijd iets gehad met ruimtewezens en bijbehorende ontvoeringen, wat dat allicht nog wat aandikt. Ook 'Alienigma' baadt in een sciencefictionsfeer en is tegelijk een knap staaltje uitgekiend headbangmateriaal.

Zanger Bruce Hall is ondertussen al geruime tijd ingewerkt en beweegt zich als een vis in het water (of als een raket in hyperspace?) tussen het wilde gitaargeweld dat de tandem Juan Garcia/Bernie Versailles loslaat. Agent Steel is namelijk verdraaid heftig en speelt heel vaak op het scherp van de snee, met hoge tempi en waanzinnige melodieën die schijnbaar alle logica tarten maar toch steeds netjes op hun pootjes terecht komen. Mocht Slayer ooit geleerd hebben om in de maat en in de juiste toonaard te soleren, dan zouden ze mogelijk wat lijken op Agent Steel. Hall krijst, gromt en schreeuwt met overtuiging en zijn stem bezit een heel breed gamma aan gemoedstoestanden. Nu is deze band niet louter gekend omwille van haar tempowisselingen, maar de nietsontziende razernij van een nummer als 'Extinct' is nog niet zo vaak voorgekomen. Hoewel de solo's behoorlijk melodieus en overwegend snel zijn, dient toch een speciale vermeldingte zijn voor de losse melodieën die de heren uit hun instrumenten persen: hoewel het eerst lijkt alsof ze compleet van de pot gerukte piepjes en bliepjes gebruiken, zit er wel degelijk een logica achter, die een mens pas ontdekt bij een tweede luisterbeurt. Agent Steel is met andere woorden een groeiband en wie de tijd neemt om 'Alienigma' deftig te beluisteren zal snel ontdekken dat de band sterk naar de keel grijpt.

Met 'Alienigma' rijgt Agent Steel alweer een album aan de ondertussen indrukwekkende lijst knallers. Het grote publiek zullen ze alweer niet bereiken met dit kleinood, maar daar is het de heren ook niet om te doen. Wie zijn metal graag snel heeft, met geschifte melodieën en een futuristisch concept weet al jaren dat er dan het best aangeklopt wordt bij dit vijftal.

Meer over Agent Steel


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.