Wie even een fikse duik neemt in de geschiedenis van de heavy metal komt ontegensprekelijk het Britse Judas Priest tegen. Deze band scheerde hoge toppen met Rob Halford als iconische frontman, maar vooraleer hij de groep vervoegde, was de zanger van het combo een minstens even getalenteerd vocalist genaamd Al Atkins. De man is nooit gestopt met muziek maken, ook al was het dan eerder wat in de marge. Nu is er dit album, treffend 'The Sin Sessions' genaamd. Atkins bewijst dat goede zangers net zijn als goede wijn: ze worden beter met de jaren. Het blijft echter wel de vraag of de man buiten de rabiate Priest-fans nog veel brokken zal maken.

'Demon Deceiver' is een instrumentaal nummer dat de dans mag openen en het klinkt direct alsof Atkins en zijn kompanen er veel aan gedaan hebben om de vintage klank van vroeger te bewaren. De gitaren en bas zijn ontegensprekelijk voorzien van een zeer hoge dosis groove en een hoog gehalte aan bluesakkoorden en -progressies. Een eerste hoogtepunt wordt genoteerd bij 'Blood, Demons and Whiskey', een kopstoot van een hard rock/bluesnummer met de heerlijk doorrookte stem van Atkins. Wanneer deze man het refrein inzet, dan moet iedereen hem wel geloven. Ook 'Sentenced' is zo'n klapper, vooral ook dankzij de medewerking van de wel heel potige ritmesectie. Marketingtechnisch gesproken is het een slimme zet om de Judas Priest-klassieker 'Victim of Changes' opnieuw op te nemen, al mag het ook gezegd worden dat Atkins deze song net iets beter naar zijn hand weet te zetten dan een Rob Halford, wat niet verwonderlijk is aangezien Atkins het origineel ook al van de nodige dramatiek voorzag. 'God Help Me' en 'Dreamer Deceiver' ronden het album in stijl af. De voornaamste kanttekening die te plaatsen valt bij deze schijf is de wat gedateerde sound, al draagt dat ook in hoge mate bij aan de charme van het geheel. Het valt echter te vrezen dat 'The Sin Sessions' in het huidige klimaat van koude en geperfectioneerde albums net iets te licht gaat uitvallen.

Het valt te betwijfelen of de jeugd veel interesse gaat hebben in dit album, maar al wie puike hard rock en blues van een fiks kaliber een warm hart toedraagt, kan haast niet om Al Atkins heen. Wereldschokkende revelaties gaat een mens niet tegenkomen, maar een drie kwartier aan hoogst entertainende muziek met pit des te meer.

Meer over Al Atkins


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.