Het Australische Alchemist kreeg pas wereldwijde erkenning na hun vorig jaar verschenen album 'Austral Alien'. Dat pareltje van progressieve en tegelijk stevige muziek, vermengd met behoorlijk wat vreemde bliepjes en soundscapes, raakte een gevoelige snaar. Natuurlijk vereist zo'n succes dat oudere nummers van de band opnieuw uitgebracht worden en met 'Embryonics' is het van dattum. Maar liefst twee goedgevulde schijfjes sieren dit kleinood en ook al zijn dit vaak stevigere nummers dan Alchemist tegenwoordig pleegt te spelen, toch valt makkelijk te horen dat Alchemist zelfs in het begin behoorlijk uniek aan de slag ging.

De klank van Alchemist omschrijven is een behoorlijk lastige klus. Meestal zijn de songs redelijk ruimtelijk, waarmee vooral hun atmosferische karakter en dromerige sfeerschepping bedoeld wordt. De gitaar is veruit het belangrijkste instrument en zowel Adam Agius als Roy Torkington toveren klanken uit hun snarenplank die je nooit zou verwachten bij een gitaar. Hele pakken vervormde noten gaan gepaard met lang uitgesponnen en lustig vibrerende piepjes en kleine toetsen van zweverige aard. De solide onderlaag wordt gevormd door drummer Rodney Holder en bassist John Bray, maar zij doen ook veel meer dan enkel een basis spelen. De averechtse drumfills en –loops van Holder zorgen dat het geheel niet steriel klinkt en Bray mag geregeld even het voortouw nemen. Adam Agius' zang varieert tussen ruwe kreten en zachte fluisteringen: in 'Chinese Whispers' haalt hij zelfs verbazend hoge krijsen boven. De oudste tracks op deze dubbelaar bewijzen dat Alchemist ooit begon als een death metalband, maar dat hebben ze heel snel laten varen ten voordele van hun eigen niche. Het is niet zo vanzelfsprekend om een aantal nummers eruit te pikken, omdat Alchemist zo moeilijk catalogeerbaar is. Dat pakt gelukkig wel in hun voordeel uit.

Alchemist is eerder een belevenis dan een band omdat ze vanuit hun eigen kosmos opereren. De muziek is altijd verrassend, nooit voorspelbaar en tegelijkertijd vloeit het als zacht kabbelende golfjes over de oceaan, op weg naar overal en nergens. Het is dus tijd om mee te drijven.

Meer over Alchemist


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.