Het Australische Alchemist is in metalkringen een behoorlijk goed bewaard geheim. Geen toeval, aangezien dit viertal er een sport van maakt om niet alleen behoorlijk afwijkend tekeer te gaan, maar zichzelf ook elke keer opnieuw lijkt uit te vinden. Hoewel 'Organasm' een meer dan aardig album was, brak de band pas bescheiden door met 'Austral Alien', een waar meesterwerkje vol progressieve en agressieve bezwerende muziek, die de term tripmetal best wel waardig was. Daarentegen is 'Tripsis' een terugkeer naar de roots van de band: nog steeds behoorlijk trippy bij momenten, maar vooral een pak harder.

Waar vocalist/gitarist Adam Agius op het voorgaande album voornamelijk een zacht zalvende zangstem bovenhaalde, blijkt daarvan nog maar weinig overeind te zijn gebleven en maakt hij de meeste nummers af met een ruig geblaf dat zijn gelijke niet kent. Mocht Lemmy Kilmister van Motörhead nog wat harder brullen, dan zou die eventueel Agius benaderen. Ook drummer Rodney Holder slaat behoorlijk hard op zijn drumstel en perst er geregeld een fikse dubbele basroffel uit. Maar wat Alchemist zo typisch Alchemist maakt is gebleven: boven de vrij logische en basic gitaarriffs van Agius gooit tweede gitarist Roy Torkington een hoop wacko effecten, melodietjes en loopjes die klinken alsof ze recht uit het brein geplukt werden van iemand die iets te veel hallucinogene paddenstoelen heeft gelikt. Door het repetitieve karakter werkt de band dan ook precies in op dat bezwerende element: thema's worden aangesneden en herhaald in licht gewijzigde varianten en dit maakt van het geheel een zeer kleurrijk schilderij. Wie de fascinerende hoezen van de band kent, weet ongeveer wat er zich bij voor te stellen valt. Hoewel 'Tripsis' op het eerste gehoor mogelijk wat rechtlijniger klinkt dan zijn voorganger, valt er toch heel wat moois te ontdekken: het licht industriële karakter van 'Grasp At Air' bijvoorbeeld, of het vrij rechttoe-rechtane begin met 'Wrapped In Guilt' tot het stevige 'CommunicHate', er is vast voor elk wat wils. En wie het album een paar keer door de stereo laat schallen, ontdekt steevast nieuwe dingen, wat altijd een graadmeter is voor groeiplaatjes.

Alchemist heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt door een doorslag te maken van 'Austral Alien', maar heeft integendeel volledig eigenzinnig zijn ding gedaan en weet alweer te verrassen. Al wie dit zeer bijzondere en unieke viertal nog niet kent, krijgt hier alweer een schitterende kans in de schoot geworpen.

Meer over Alchemist


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.