Er moet vast iets in het Finse bloed zitten dat ervoor zorgt dat een dergelijk groot aantal metalbands daar vandaan komt. Met Alghazanth is het weer van dattum en uit de bandnaam valt reeds af te leiden dat de heren zich gaarne bezighouden met duistere zaken. Black metal dus en alweer van een behoorlijk niveau. Niet dat Alghazanth meteen internationale potten gaat breken, maar qua black metal met keyboards is dat opnieuw een vrij aardige plaat.

De band begint alvast zeer sterk met 'Moving Mountains': de snijdende (maar niet superscherp ondergeproduceerde) gitaarpartijen leveren de munitie, de keyboards duelleren om een plaats in de aandacht dankzij zorgvuldig spel en geen overdaad, en een uiteraard behoorlijk raspende stem (courtesy of Goat Tormentor, what's in a name?) maken het zaakje af. Het is eigenlijk allemaal zo origineel als water opwarmen, maar om een of andere reden werkt het bij Alghazanth wel. 'The Kings to Come' verrast, dankzij spaarzaam gebruik van akoestische gitaren en iets meer overdadige keyboards. Die zorgen trouwens veelal voor sfeer en nergens worden ze te flitsend. De semi-duellerende gitaarlijnen aan het einde van dit nummer vormen een opvallend crescendo. De twee gitaristen van dienst – Thasmorg en Grimort – spelen nooit bovenmatig ingewikkelde dingen, maar gaan resoluut voor strakheid, iets wat de band zeker en vast gemeen heeft met een act als Naglfar. Tijdens de passages waar het gaspedaal behoorlijk wordt ingedrukt, zoals in 'The Phosphorescent', een van de betere nummers die dit kleinood siert, wordt die vergelijking met Naglfar nog duidelijker: de gemene rasp, de raggende gitaren en de soms groovy drums werken allemaal samen om een mooi geheel te vormen. Zo gaat het maar door tot de laatste tonen van 'As Nothing Consumes Everything' zijn weggestorven, wat ervoor zorgt dat Alghazanth toch positief opvalt.

Hoewel dit vijftal niets wereldschokkends of ongelofelijk memorabel laat horen, is toch duidelijk dat ze weten hoe een song in elkaar te boksen en dat maakt dit plaatje dan ook een genietbaar stukje zwartgeblakerd metaal. Wie bands als Naglfar of Dimmu Borgir kan pruimen, kan dus ook altijd hier eens het oor te luisteren leggen.

Meer over Alghazanth


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.