De naam Ali Shaheed Muhammad zal allicht minder belletjes doen rinkelen dan het befaamde hiphoptrio waar de man mede-drijfkracht van is, A Tribe Called Quest. Deze rasechte hiphopper, afkomstig uit de straten van Brooklyn heeft mee aan de geboorte gestaan van de overgang van pure oldskool tot een meer toegankelijke en melodieuze variant. Dat "Mr. Muhammad" zich niet laat insluiten door een nauwe hokjesgeest, blijkt ook duidelijk uit dit solodebuut. Soul, jazz en een haast exotische sfeer sieren deze hiphopgrooves die tegelijkertijd geladen zijn met de politieke verdediging van de tegenwoordig al te vaak zwart afgeschilderde moslim. 'Shaheedullah and Stereotypes' is een duidelijk kind van de tijd.
Intiem en toch provocerend, fijn wiegend en toch geagiteerd, Ali Shaheed zorgt voor contradicties. Zo drijft het geharde 'Tight' met voortreffelijk hakkende rhymes van Kay Jay (The Foundation) op een stevige oldskool beat, maar wordt het gesust met een zachte rif van een harp. Zo zorgt de man voor een overkoepelend soulgevoel dat subtiel in zijn naadloos aan mekaar geregen tracks is gekropen. Met voorzichtige jazzinjecties en een prachtige, relaxte productie blijft deze plaat muzikaal erg boeiend. Ondersteunend werk bij Angie Stone en D'Angelo hebben deze dj in het verleden duidelijk goed gedaan. De eerste pogingen van Ali Shaheed Muhammad om ook achter de micro's plaats te nemen, zijn voorzichtig maar toch doordacht genomen. De helft van de 17(!) tracks op deze cd zijn dan ook ingezongen door gast mc's als Stokely Williams, Chris Dave, Sy Smith of andere oude vrienden die hij prefereert boven het legertje wereldberoemde r&b sterren waar hij persoonlijke banden mee heeft. Ook op andere fronten werkt Mr. Muhammad aan afwisseling en vernieuwing. Het ontbreken van drukke scratches en samples en het werken met live ingespeelde instrumentale partijen (zoals de leuke blazers in het hikkende 'Put Me On') klinkt erg fris en organisch. Een voorname rol wordt ook steevast weggelegd voor afwisselende, nazinderende baslijnen die de deinende beats ondersteunen. Zo zwalpt deze plaat heen en weer tussen geharde hiphopritmen en breaks tot fijngevoelige, zwoele r&b bijdragen (met vocale invulling van de souldiva Sy Smith) en op het einde zelfs richting dance en lounge. Enkele weinigzeggende intermezzi als 'Honey Child' of '(They Can't) Define our Love' ten spijt, bulkt deze plaat van de frisse muziek.
Het eigen wereldje van Ali Shaheed Muhammad is er eentje waarin fijne muziek heerst. 'Shaheedullah and Stereotypes' vormt een pracht van een tegengewicht ten opzichte van de grote lading platcommerciële r&b en hiphopreleases die deze dagen de hitlijsten prijken. De warme en sexy gloed die dit plaatje uitstraalt, mag daarom gerust met open armen verwelkomd worden.

Meer over Ali Shaheed Muhammad


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.