Grote Amerikaanse studentengala's met veel drank, korte rokjes en swingende, naïeve meisjes: het is niet enkel het scenario van menige speelfilm of clip van Weezer, maar ook de leefwereld van deze All American Playboys. Het betreft hier een uitgegroeide universiteitsband die teruggrijpt naar rock'n'roll uit de jaren '60 en dat in een stevig punkjasje giet. Met enkele knipogen richting pop of ska teren deze vier heren uit Washington op de garagerockhype die nog steeds floreert. Een vlakke productie, een stevige livefeeling en swingende retromuziek zorgen alvast voor een groot feestgehalte en laten blijken dat The All American Playboys vooral uit zijn op plezier, zonder dat de rest er veel toe hoeft te doen.

Deze debuutplaat presenteert pure rock'n'roll (zogenaamde 'nu-skool r&r') met een stevig ritme, swingende sax en samen gezongen refreintjes. Een strak gespeeld ritmekader waarin de bas van Cachee Morockin' en de drums van Mr. Vermouth mekaar vinden, vormt hiervoor de basis. Hoewel de heren netjes op mekaar ingespeeld zijn en voldoende variatie in hun feestelijk spel weten te bieden (vooral dankzij uitgegroeide gitaar- en saxsolo's), blijven ze wel nogal strak in dat rollende straatje musiceren en komen daarmee soms bewust oubollig en rechtlijnig over. Het is door dat iets scherpere kantje dat de Playboys af en toe richting garagerock neigen en door die vlotte, afgebakende nummers dat ze al eens naar popmuziek durven te knipogen. De hoofdbrok blijft echter vette rock'n'roll waarmee de dansschool allicht wel raad zal weten. Daardoor valt een traag op gang komend nummer als 'Foreign Girls' (dat gelukkig al snel naar heupwiegen overschakelt) wat uit de toon. Verder is All American Playboys natuurlijk een imagoband en dat is op plaat moeilijk weer te geven. Stijve colberts, strakke maatpakjes en kilo's gel geven deze Playboys een macho look. Sex, drugs en rock'n'roll zijn de gehaaide onderwerpen. Zo mogen in de afsluitende 'All American' anthem, een overdosis alcohol, feestgehalte en "big titties" rollen. In 'Homicide in a Doublewide' steekt zelfs zowaar een sample uit de Jerry Springer show. Op die manier brengen deze heren dus een nogal hedendaagse upgrade in hun pure retromuziek.

Na een jarenlang opgebouwde feestreputatie pakken de All American Playboys uit met een debuutplaat. Spijtig voor hen belicht die enkel de muziek en voor een stukje ook hun vuilbekkende teksten. De presentator in de intro ten spijt, komt er echter weinig stoer vertier aan te pas. Het partygehalte moet er grotendeels bij gedacht worden en dat denkbeeld blijft niet heel de plaat hangen. Dat maakt dat 'The College Years' allicht enkel feestvierders blijft boeien die deze Playboys al live aan het werk zagen.

Meer over All American Playboys


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.