Twee Amerikanen met een immense geluidsbibliotheek en elk een stevige muzikale achtergrond ontmoeten mekaar in de psychedelische countryband Beachwood Sparks. Na de tournee van 2002 besluiten beide heren zelf een groepje op te richten waar ze zowat alle muzikale barrières ten gronde willen smakken. All Night Radio is geboren. Na 2 jaar speuren naar geschikte geluiden in verleden, heden en toekomst is de band er in geslaagd om 10 nummers in mekaar te knutselen. De geweldige plaat 'Spirit Stereo Frequency' is een feit.
Men weze gewaarschuwd, bijbehorende boodschap is niet ondubbelzinnig op te vatten: "Signal content can vary depending on atmospheric conditions, and the psycho-geography of the listener" Zoiets voorspelt dus psychedelische, zweverige kost. Toch is het plaatje van Dave Scher en Jimi Hey geen loodzware trip doorheen Fantasia. Dankzij een wel heel rijk arsenaal van "foute geluiden" klinkt deze groep erg 80's. Hoge stemmetjes met pampampam melodietjes, kerkorgels, kerstbelletjes en dergelijke lijken zo weggelopen uit het Queen repertorium. Ook de lange songs met een licht gevoel voor dramatiek passen zo in dit schuifje thuis. Toch verhult All Night Radio zich niet enkel in dromerige popnummers, maar komen ook regelmatig stevigere, psychedelische rockers tevoorschijn (ogenschijnlijk gepikt van The Flaming Lips). Een vaste, eenvoudige muzikale basis laat zich op deze manier telkens omringen door de meest bizarre sfeergeluiden. Deze wilde, maar toch mooi omkaderde klankreis is klaarblijkelijk onder invloed van de nodige dosis LSD gemaakt. Tamboerijntjes en dartele pianodeuntjes maken het geheel erg vrolijk en zelfs lachwekkend. Wat te denken van 'Oh, When?' dat aanvangt met een overvliegend vliegtuig en de drumpartij van 'Back in the USSR' van The Beatles. Inderdaad, deze heren weten waar ze de mosterd moeten gaan halen. Ondanks een stevige muzikale basis en de juiste bijgeluidjes die van deze plaat een leuke trip maken, ontbreekt het helaas echter aan waarlijke hoogvliegers. Aangrijpende momenten en muzikaal sterke (gitaar)partijen als in 'We're on Our Wave' of in 'Winter Light' verdwijnen steevast in een dichte nevel van verdwazende echo's en roesverwekkende effectjes, die er voor durven te zorgen dat zelfs de feitelijke nummers wegebben in ellenlange Pink Floydachtige klanktapijten. Hou dan het hoofd nog maar eens helder ...
Spijtig genoeg is dit nevenproject door beide heren inmiddels al weer opgeheven. Hoewel dit schijfje naar eigen zeggen zou zijn samengesteld uit "non stop bandbrede signalen rechtstreeks afkomstig van de zon", lijken diens stralen toch niet blijvend. Ondanks de soms wat gedateerde klank en het gebrek aan echt wereldschokkende nummers verschaft dit All Night Radio experiment wel heerlijk roesverwekkende muziek. Dat is toch een mooie opsteker.

Meer over All Night Radio


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.