Sedert het overlijden van de legendarische Jamaicaanse Studio One -producer 'Sir' Clement Coxsone Dodd regent het werkelijk heuse reggaeparels die samengesteld zijn uit ver weggeborgen archieven. Bij deze is het de beurt aan de zwarte rocksteady zanger Alton Neamiah Ellis. Met zijn gepassioneerde stem en vooral aan de zijde van zijn jongere zus Hortense Ellis heeft deze 'Mister Soul' een mooi eigen hoofdstuk in de reggaegeschiedenis geschreven. Met achttien al dan niet bekende hits geeft dit plaatje daarom een aardig stukje rootsmuziek vrij.

Een dikke dertig jaar geleden was reggae (ofte rocksteady) nog een rechtstreekse afstammeling van Amerikaanse r&b. Ook de toen snel rijzende ster Alton Ellis profiteerde van de muzikale instroming van de Verenigde Staten om er een eigen variant op te maken. De combinatie van strakke Studio One reggaeritmen met kort gebekte blazertjes en warme soulzang bleek (en blijkt) een gouden formule die tot handenvol hits leidde. Wie kan immers weerstaan aan de pathos van overtuigend gezongen liefdesverklaringen? Dit plaatje laat de luisteraar dus even genieten van het verleden. Zo vullen Alton en Hortense op een hartvertederende manier elkaar aan in het van Neil Sedaka geleende 'Breaking Up (Is Hard to Do)', dat later door Gregory Isaacs een tophit werd. Verder opent de cd natuurlijk met de bijna dertig jaar oude Ellis klassieker 'I'm Still in Love with You': een song met een pracht van een melancholie, broze blazertjes en heerlijk vertederende achtergrondzangeressen. Ook het daarop volgende 'Willow Tree' maakte van Ellis een grote mijnheer, hoewel de eer in dit heerlijk schuifelende nummer misschien beter Hortense te beurt zou vallen.

Naast handenvol oerdegelijke, oude parels bevat dit muzikale naslagwerk ook enkele hebbedingetjes, al zijn die bij deze wel wat dun gezaaid. Zo is een meer dan acht minuten lange, erg moeilijk vindbare versie van 'Live and Learn' opgenomen, bevat 'Breakfast in Bed' overdubs van Jackie Mittoo en was 'Why Birds Fly' voordien allicht nog maar in het bezit van weinig verzamelaars. Vooral die eerste bijdrage is, niet enkel omwille van zijn lengte, opvallend. Met zijn zwevende vocale invulling, heupwiegende ritme en een eindeloos herhalende trompetmelodie straalt dit nummer puur gevoel en emotie uit. Verder zorgen instrumentale uitglijders met veel echo's voor een pracht van een dubeffect.

'I'm Still in Love with You' overkijkt met glans de hoogtijden van de rootsreggae. Een bijbehorend boekje met het carrièreoverzicht van Alton Ellis vervolledigt dit brokje fijne geschiedenis. De enige kleine bemerking die hierbij kan gemaakt worden, is dat originele rootsreggae als deze moeilijk kan zonder het gekraak van de pick-upnaald.

Meer over Alton Ellis


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.