Amorphis heeft een heel stylistisch parcours achter de rug. In de begindagen speelde de band death metal ('The Karelian Isthmus'), vervolgens kreeg de muziek meer weemoed en melodie ('Tales of the Thousand Lakes'). Daarna produceerden deze Finnen 'Elegy', een wonderlijk album waarop folk, seventies-psychedelica en death metal een glorieuze mix werden. Met 'Tuonela' en 'Am Universum' werd Amorphis plots een geflipte stonerrockband. Maar zie: het bloed kruipt waar het niet gaan kan en 'Eclipse' ligt voor een flink stuk in het verlengde van 'Elegy'. De nieuwe zanger Tomi Joutsen is veel veelzijdiger dan voorganger Pasi Koskinen en dat tilt 'Eclipse' naar een hoger niveau.

Zodra 'Two Moons' de dans opent, valt meteen te horen dat Amorphis anno 2006 opnieuw de kaart van de harde gitaren trekt. Uiteraard is deze plaat geen terugkeer naar de death metal van weleer, maar de pluizige gitaarsound heeft baan moeten ruimen voor een lekker pak distortion. De meeste tracks hebben trouwens een bijzonder snedig tempo en het blijkt eens te meer dat Amorphis niet zo goed gedijt in de trage regionen. Frontman Joutsen zingt met een heerlijk rauwe stem, die geregeld een tikkeltje bluesy aandoet. Nochtans laat hij horen dat hij niet voor een gat te vangen is: naast zingen en schreeuwen haalt hij zelfs een enkele keer een fikse gromzang boven, wat Amorphis sinds 'Elegy' niet meer liet horen. Amorphis heeft trouwens opnieuw inspiratie gezocht bij eeuwenoude Finse volksverhalen uit de Kanteletar, een verzamelwerk waaraan ook hun succesalbum 'Elegy' opgehangen werd. De jaren zeventig-invloeden zijn nog steeds aanwezig, maar werden dit keer minder prominent in de verf gezet en beter in het geheel geïntegreerd, waardoor de keyboards en orgels vooral de andere instrumenten kunnen aanvullen in plaats van te overheersen.

Amorphis is nooit weggeweest, maar 'Eclipse' klinkt alsof de band eindelijk thuis is na lange omzwervingen. Dit is zonder twijfel de beste plaat van deze inventieve Finnen sinds 'Elegy'. Dat album stamt reeds uit 1997, dus het werd tijd dat ze nog eens stevig van leer trokken. 'Eclipse' is Amorphis op zijn best!

Meer over Amorphis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.