Instrumentale muziek maken is een zwaard dat aan twee kanten snijdt. Geen mens kan doorbomen over minder geslaagde zanglijnen, maar de grote uitdaging is om het geheel doorlopend interessant te houden. Er zijn niet bepaald veel muzikanten die geheel zonder kleerscheuren een volledig instrumentale plaat uit de mouw schudden.
De van oorsprong Surinaamse gitarist Anand (tegenwoordig woonachtig in Nederland) waagt zich dus ook aan de instrumentale muziek. Zelf zegt hij beïnvloed te zijn door gitaarmeesters als Steve Vai en Joe Satriani, twee ronkende namen. Anand gaat vooral zachter te werk dan de twee heren, en hoeft ook niet zo nodig elke millimeter van zijn instrument te verkennen. Die soberheid siert hem, aangezien in de beperking zich vaak de meester toont. Anand houdt vooral op deze schijf van de melodieuze hardrock en minder van de metal, en weeft door de nummers laagjes fusion, blues en soms zelfs een streepje funk. Dat gebeurt voornamelijk doordat hij zijn gitaarspel de allure geeft van een zanger/es. Er valt met andere woorden in het gefriemel meestal een strofe en refrein te ontdekken. In songs als 'Blind Date' of 'Get Out' is het eenvoudig om (lichtjes vereenvoudigd weliswaar) de gitaarpartij mee te neuriën, en meer muzikaal begaafde luisteraars zullen er vast in slagen woorden te vinden die de melodie kunnen vervangen. Nu zijn die titels weinig origineel, een euvel waar instrumentaaltjes wel vaker last van hebben omdat het ding nu eenmaal een naam moet hebben. Een mooie troef voor Anand is de aanwezigheid van drummer Mike Terrana, die gretig en soepel speelt als altijd. Terrana is niet alleen een groot en veelzijdig drummer, maar hij weet als geen ander intuïtief de nummers te voorzien van een sterke hartslag. Het is alleen jammer dat de drums nogal blikkerig en dof klinken.
Dit soort instrumentale gitaarmuziek wordt helaas vaak overgeslagen door de meeste mensen als voer voor muzikanten. Al is daar vast iets van waar, toch luistert 'Joy 4 Ever' bijzonder lekker weg. Anand is misschien niet het type gitarist waar men naar luistert met de mond wagenwijd open van verbazing, maar eentje die valt te appreciëren voor de soepel en licht verteerbare liedjes.

Meer over Anand


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.