Het Noorse Ancient heeft altijd in de schaduw gestaan van illustere namen als Immortal of Emperor. Hun twee eerste schijven 'Svartalvheim' en 'The Cainian Chronicle' staan echter geboekstaafd als zijnde twee uitstekende duistere albums. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat Ancient op latere platen nooit het niveau of succes van deze platen heeft geƫvenaard. Het is dan ook afwachten of het met 'Night Visit' wel zal lukken.
Vorige langspeler 'Proxima Centauri' liet in ieder geval de oude Ancient voor een stuk weer opleven. Toegegeven, de kwaliteit van de songs was wisselvallig, maar de beste nummers waren krakers van formaat. 'Night Visit' lijdt ook onder die wisselvalligheid, al valt er een positieve evolutie waar te nemen. Er zijn geen echte uitschieters, maar er staan ook geen compleet overbodige nummers op. Frontman Aphazel heeft in elk geval zijn meest rauwe stem teruggevonden en spuwt haat en venijn op elk moment. Zijn gitaarwerk is snediger dan het in lange tijd is geweest en zowel 'Envision the Beast' als 'Rape the Children of Abel' zijn in het Ancient-liedjesboek instant klassiekers. De snijdende gitaarklank doet meermaals denken aan gure Scandinavische winterstormen. De solo's zijn de in de verte huilende wolven. De drums klinken vet en zijn donderslagen bij (on)heldere hemelen. Helaas is de band na 'Rape the Children of Abel' op te veel momenten de pedalen kwijt. 'Horroble' is gezegend met een lekker zware riff maar de titel wordt te vaak herhaald, wat het nummer saai doet overkomen. 'Lycanthropy' is helemaal een misser en 'Night of the Stygian Souls' heeft naast sterke momenten een totaal overbodig semi-akoestisch middenstuk wat compleet misplaatst is. Ancient moet zich houden aan het grimmige hakwerk aangezien de band dan het best tot haar recht komt. Bonusnummers 'The Arctic Mirage' en 'Out in the Haunted Woods' zijn eerder intro's dan echte nummers maar weten wel een naargeestige sfeer op te roepen.
Het zal in elk geval Ancient weer niet lukken om aan de grijze middenmoot te ontsnappen door deze schijf. Dat is jammer maar mocht de band zich misschien meer bezinnen over haar nummers dan zou het nog goed kunnen komen. Twee sterke songs en een handvol middelmatige zijn nauwelijks voldoende redenen om 'Night Visit' in huis te halen. Het roept dan ook de vraag op of 'Svartalvheim' en 'The Cainian Chronicle' toevalstreffers waren.

Meer over Ancient


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.