Wie niet verleid wordt door de hemelzachte stem van Ane Brun, zal allicht wel wegsmelten bij de aanblik van deze Noorse schoonheid. Na drie fonkelende studioplaten en samenwerking met ondermeer Ron Sexsmith, Syd Matters en Madrugada, komt de dame nu met een livecd op de proppen. 'Live in Scandinavia' bundelt zeventien hoogtepunten uit een tiendaagse tournee met het DMF String Quintet (en vriend Staffan Johansson op gitaar) in september vorig jaar waarbij intimiteit en broosheid centraal staan in de klassiek geladen folkmuziek van de dame.

De succesvolle tandem in de muziek van Ane Brun is de broze combinatie van haar zalvende (maar soms ook vrij kribbige, Roisin Murphy-achtige) zangstem en het voorzichtige getokkel op haar beste vriendin, de akoestische gitaar die ze 'Morgan' doopte. Sobere, meer holle momenten worden bovendien opgevuld door zachtaardige strijkers die zowel een warm, sfeervol klanktapijt creƫren alsook in staccato durven gaan om een aparte drive aan een beklijvend nummer als 'This Voice' te geven. Ane Brun heeft duidelijk kaas gegeten van songstructuren en laat akoestische gitaar en viool vaak als broer en zus met elkaar spelen. Zo biedt opener 'Are They Saying Goodbye' een luchtige combinatie van een tokkelende gitaar, een hoge vioolmelodie en een klagerige zweem van de overige strijkers, terwijl de zangeres zelf een donkere, bluesy stem tevoorschijn haalt. Die combinatie is goed voor goud. Een stevig gevoel van melancholie overvalt de aanhoorder van dit live document. Een gedistingeerd livepubliek dat applaudisseert waar nodig maar zeker ook de adem regelmatig durft in te houden, doet zijn duit in het zakje. Helaas blijft deze erg intieme muziek niet beklijven. Vanaf een erg langdurig 'Changing the Seasons / Fight Song' wordt te veel gewerkt op gevoel en sfeer en te weinig met vaste melodie. Zweven mag, maar niet te ver. De PJ Harvey cover 'The Dancer' houdt met vibrerende violen en een erg ingetogen spel de spanning nog wel hoog, maar dan houdt het een beetje op. De laatste twintig minuten van 'Live in Scandinavia' houden niet langer de aandacht vast en zijn nog wel een toonbeeld van sfeer, maar helaas niet veel meer dan dat.

Dat Ane Brun met haar erg gevoelige en emotionele muziek sterk weet te overtuigen, leidt bij deze geen twijfel. Deze verzameling van live momenten heeft vele, genietbare hoogtepunten. Helaas is de dame iets te overmoedig geweest door zeventien songs op dit plaatje te willen bundelen, waardoor de kracht ervan afzwakt. Een iets beknopter muzikaal verhaal had 'Live in Scandinavia' zeker meer deugd gedaan.

Meer over Ane Brun


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.