Na menig puberaal gevecht over wie op vaders gitaar mocht spelen, besloten de kinderen van de familie Stone uit Sydney de strijdbijl te begraven. Angus en Julia zouden elkaar vanaf dan ondersteunen in het schrijven en spelen van songs en die als een dubbelact naar het publiek brengen. Al snel resulteerde hun samenwerking in twee ep's, 'Chocolates and Cigarettes' en het indrukwekkende 'Heart of Wine'. In 2006 verhuisde het tweetal naar Londen en begon het onder de vleugels van Fran Healy van Travis te schrijven aan wat uiteindelijk 'A Book Like This' zou worden.

Angus en Julia Stone passen allebei in het traditionele beeld van de songwriter met akoestische gitaar, maar haalden voor hun debuutalbum drummer Mitchell Connelly en bassist Clay Macdonald in huis, die de muziek een wat krachtigere drive meegeven. Op de voorgaande ep's was al te horen dat de twee songschrijvers door elk hun eigen nummers te schrijven en die samen uit te werken een sterk, gebalanceerd geheel maken. Met de steun van de ritmesectie wordt die samenhang er muzikaal niet minder op. Tekstueel zijn er duidelijke verschillen te horen: Julia gaat voluit voor – vaak donkere – romantiek, terwijl Angus eerder voor wereldse onderwerpen kiest, met soms een duidelijke politieke ondertoon. Die combinatie zorgt ervoor dat er erg veel te rapen valt in de teksten op 'A Book Like This'.

Met openingstrack 'The Beast' geeft Angus het monster van de routine, verwachtingen en geassorteerde rotzooi van de Westerse maatschappij meteen de volle laag. Door de zalvende falsetstem doet het nummer lieflijker aan dan het is, wat het een geniepige kracht meegeeft. Naar het einde toe wordt het refrein opengegooid met vocale harmonieën van zus Julia, die met haar tegelijk krakerige en virtuoze stemgeluid wat aan Joanna Newsom doet denken. Even later neemt Julia zelf het voortouw in het erg mooie 'Wasted', een lied over hoe verliefdheid je uit evenwicht brengt. Een fijn strijkersarrangement en sobere achtergrondzang nemen de rest van het kippenvelgevoel voor hun rekening. Minder vrolijk gaat het er aan toe in de titeltrack, dat met een geweldige intensiteit vertelt over een geliefde die vertrekt: "Sun lights up the daylight / You light up my life / The hand that moves you forward / Is the hand that leaves me behind". Door piano en een eenvoudige cellopartij aan het groepsgeluid toe te voegen wordt de zwaarte nog drukkender. Op 'Stranger' wordt Angus' gevoel voor inventieve melodieën nog duidelijker dan daarvoor. Terwijl Julia een wat voorzichtigere en toch losse aanpak hanteert die dicht bij de gitaarakkoorden blijft, werkt Angus strakke zanglijnen uit. Dat onderscheid valt op veel vlakken door te trekken: de structuren van Angus' nummers zijn vaak ingewikkelder en zijn teksten nogal metaforisch, waar Julia een meer directe aanpak kiest in muziek, structuur en tekst. Beide aanpakken werpen erg duidelijk hun vruchten af: beide songschrijvers gaan al snel onder je vel zitten.

Niet alle nummers op 'A Book Like This' zijn even sterk, maar een debuutplaat als deze, waarop meer dan de helft van de tracks uiterst geweldig is, blijft een zeldzaamheid. Angus en Julia Stone brengen een eigentijds en klassiek album dat zijn grandeur vindt in intimiteit en persoonlijkheid. De twee Stones zijn uitstekende zangers en hun nummers zijn sober en interessant gearrangeerd, wat een plaat oplevert die je recht in de ogen kijkt.

Meer over Angus and Julia Stone


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.