Het oeuvre van Antonio Vivaldi is werkelijk immens en weinig van zijn werken worden met enige regelmaat uitgevoerd. Zo schreef 'de Rosse Priester' maar liefst zevenendertig (!) fagotconcerti naast minstens evenveel vioolconcerti, tientallen cantates en een paar dozijn opera's. Deze cd presenteert enkele van Vivaldis concerti voor blazers: zijn drie concerti voor twee hoorns en drie van zijn concerti voor fagot. (RV501, 409 en 484)

Opnames van Vivaldi's hoornconcerti zijn niet dik gezaaid, voornamelijk omdat niet veel hoornisten de vaak uitzonderlijk hoge partijen aankunnen. Daarom is het geen kleine prestatie dat de twee Franse solisten op deze cd, Pierre-Yves Madeuf en Cyrille Grenot deze drie werken ook nog eens op barokhoorns spelen. Dit geeft de uitvoering van deze muziek een heel rustieke klank die heel vaak aan echte jachthoorns doet denken. Gelukkig gaat ook het orkest, Concerto Polacca, hierin mee, met een heel robuuste, compacte uitvoering die de hoorns in de hoekdelen goed ondersteunt. De trage delen zijn erg po√ętisch gedacht, zoals het trage deel in het concerto RV538, waar een heerlijk lyrische cellosolo centraal staat.

Ook heel evocatief is het beschrijvende concerto 'La Notte', 'de nacht' dus, voor fagot, strijkers en basso continuo. Het begint wat ongebruikelijk met een lange, trage inleiding die fagottist Giorgio Mandolesi heel dromerig en rubato uitvoert, net als een soort van lange improvisatie. De razendsnelle virtuoze passages die erop volgen speelt hij zo goed als perfect, met een haarfijne articulatie en een erg lichte staccato, wat erg mooi overkomt in combinatie met de basso continuo uit het ensemble. Dit Poolse ensemble zelf schittert niet zelden, vooral in die karakteristiek furieus virtuoze Vivaldi-passages, waarin de strijkers een opzwepende, strakke ritmiek ten gehore brengen. Natuurlijk wordt er volledig zonder vibrato gespeeld, zonder dat de strijkers vooral op lange, aangehouden noten die harde, koude klank bezitten die je wel eens kan horen bij barokensembles. Lyriek en een zachte, menselijke klank primeren. Bovendien merk je duidelijk dat hier op oude instrumenten gespeeld wordt, wat voor een uitvoering zorgt die wat minder gepolijst klinkt maar waarin je de wat meer 'korrelige' klank van deze instrumenten kunt horen en de technische moeilijkheden van elke individuele muzikant kunt waarderen.

Dit is een cd die zes weinig gekende concerti voor blazers van Vivaldi ten gehore brengt met overtuigende solisten en een enthousiast ensemble dat zich duidelijk thuis voelt in deze muziek.

Meer over Antonio Vivaldi


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.