Archetype heeft het niet onder de markt gehad. Nu ja, een heel album opnemen, vervolgens totaal ontevreden zijn met het eindresultaat en vervolgens de hele zwik nog eens opnemen: het getuigt op zijn minst van doorzettingsvermogen. Het voordeel is wel dat het eindresultaat van 'Dawning' er mag zijn.
Voornaamste figuur bij Archetype is gitarist Chris Matyus, die een opleiding klassieke gitaar heeft gevolgd. Dat is er aan te horen. De man speelt nooit eenvoudige riffs of lijntjes en weet telkens met een heel strak opgezet stuk naar buiten te komen. Het zou een groot understatement zijn om maar te beweren dat Archetype bestaat uit technisch onderlegde muzikanten. In elk geval hebben ze gelukkig door dat de hoogstandjes niet in de weg mogen staan van een eigenlijk nummer, wat maakt dat de tracks op 'Dawning' vlot verteerbaar zijn. Zo is opener 'Final Day' een leuke beuker die vrolijk stevige metal vermengt met knipoogjes naar jazz of klassieke muziek. Er valt om elke hoek iets nieuws te beleven en dat houdt 'Dawning' doorlopend interessant. Matyus componeert voornamelijk relatief lange nummers die telkens rond de zes minuten eindigen, met uitzondering dan van het groots opgezette 'Years Ago', dat maar liefst meer dan twaalf minuten duurt. Op zo'n momenten moet de band duchtig oppassen voor al te veel herhaling en er voor te zorgen dat de aandacht van de luisteraar behouden blijft. Punten voor Archetype, want dat lukt ze meestal vrij aardig. Nochtans mag er ook een wat minder punt aangekaart worden en dat is dat inzet ten spijt er niet heel erg veel blijft hangen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de structuur van de nummers en de meer dan gemiddelde speeltechniek van de artiesten in kwestie. Het duurt even voor een mens alles opgenomen en verteerd heeft en dat maakt 'Dawning' dus niet meteen easy listening. Maar dat is natuurlijk voer voor kommaneukers.
Kort gezegd heeft Archetype een plaat afgeleverd waar ze trots op mogen zijn. Achter de nummers zit flink wat speelplezier vervat en ook al geven de meeste songs hun geheimen niet prijs van de eerste keer, de inspanning wordt beloond. 'Dawning' is een mooi staaltje progressieve metal.

Meer over Archetype


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.