Mooi waren de tijden voor dit hippe danceduo bij het succes van vorige plaat 'We Are Arling & Cameron' in 2001. Als vaandeldragers van de Nederlandse easy-listening-scène lag de wereld een tijdje aan hun voeten. Een harde autocrash en een gebroken rug van Richard Cameron betekenden echter een abrupt einde van de successtory. Na een lang herstel ziet een vernieuwde Arling & Cameron-plaat nu het licht; eentje waaruit blijkt dat het gevoel voor humor en luchtige muziek van beide techneuten – op zijn minst gezegd- niet is afgenomen.

Een hoesje met de twee jongens broederlijk naast elkaar bevestigt dat Arling & Cameron er terug staan. Ook het gekende refrein van opener 'Shake It' wijst in die richting. "You've got to fight for your right to party" is bij deze niet mis te verstaan. Helaas overtuigt de muzikale inhoud van 'Hi-Fi Underground' een stuk minder. Het duo zweert anno 2006 bij nogal oppervlakkige elektrodisco met een hoge kitschfactor. Een beetje Moloko, een beetje Kraftwerk en een beetje Vive La Fête: erg nieuw klinkt het allemaal spijtig genoeg niet. Een moddervette vier-kwartsbeat is in zo'n geval niet echt de remedie. Een vingerknippend ritme en wat hoge 'tututu'-stemmetjes zijn evenmin de dingen waar het grote publiek op zat te wachten. Is het dan allemaal ontmoedigend wat Arling & Cameron hier presenteren? Gelukkig niet. 'Open' is een hemels mooi elektropopnummer waarin het man-vrouwgegeven prima vocaal uitgebouwd is en 'You Make it Real' barst enkele keren fijn open om te bewijzen dat de heren wel degelijk pit hebben. 'Computer' drijft niet enkel verder op een verslavend dubritme, maar is met zijn robotstemmetjes en spacegeluidjes dan weer zó overdreven, dat het nummer net supergoed wordt. Helaas zijn dat een beetje de uitschieters op een verder erg soft, rechtdoor dravend plaatje dat bol staat met songs die beter niet geschreven werden. Neem nu 'We Can't Be Somebody Else', dat bulkt van de 'doe flink jullie best'- boodschappen: kleffer kan haast niet. Pas met afsluiter 'Slow Food' weten Arling & Cameron echt te overtuigen. Een hemels rustpunt met vrolijke windbelletjes laat de cd in volle Air-glorie uitdeinen. Plots past alles in elkaar. Gevoel, melodie, sfeer: het lijkt maar een gegeven van de juiste elementen op de juiste plaats.

Door een erg pijnlijk ongeval hebben de Nederlandse dancetwins verplicht moeten breken met hun verleden. Een lange bezinning heeft echter niet de muzikale vruchten afgeworpen die verwacht werden. 'Hi-Fi Underground' kan niet overtuigen, op enkele leuke momenten na. Dat is een spijtige vaststelling.

Meer over Arling & Cameron


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.