Het Gentse viertal Arquettes (uitdrukkelijk zonder ‘the’ ervoor) liet zich in 2007 reeds opmerken dankzij de twee hitjes ‘Feehler’ en ‘It’s A Relief’ die ze scoorden via hun eerste titelloze EP. Ondertussen zijn ze duchtig blijven doorwerken want momenteel richten ze met hun debuutalbum ‘Wave On’ hun pijlen weer iets hoger en weten ze een arsenaal aan pakkende singles af te leveren. Helemaal klaar om in de intussen druk bevolkte Belgische rockscene hun plaats op te eisen.

Arquettes serveren een potige alternatieve rocksound boordevol synthesizerloops en effectjes, waardoor de band wat weg lijkt te hebben van het ruigere broertje van Team William, nog zo’n band die niet vies is van een synthesizer hier en daar. De straffe single ‘Mounting’ – die samen met ‘Gutters’ tot de eerste hits behoort - is het ideale voorbeeld waar hun geluid voor staat: een catchy synth-deuntje over een meeslepende, stuiterende groove waar de gitaren wild doorheen razen. Zo opent de plaat met het krachtige ‘Loins’, een song die met zijn heftig gitaar- en drumwerk eens te meer bevestigt dat invloeden van The Smashing Pumpkins en andere jaren ’90 rockbands nooit ver weg zijn op deze plaat. Ook bij ‘Wave On’ (de titeltrack) spat de energie er weer af, met een epileptische intro die zo lijkt weggelopen uit een willekeurige Japanse animatieserie.

De andere vooruitgeschoven single ‘Gutters’ zit ook weer vol eigenzinnige ritmes en riffs die niet te vatten zijn in slechts één beluistering. ‘Wave On’ lijkt helemaal gemaakt te zijn voor de flatterende repeat functie. Voor de luisteraar het immers goed en wel beseft zit men weer enkele nummers verder en is de plaat bijna halfweg. Niet moeilijk: tien songs die op enkele na onder de standaard ‘drie minuten’-grens liggen vliegen in een zucht voorbij; alle overbodigheid werd onverbiddelijk geschrapt.

Arquettes blijkt daarnaast ook over een uitgewerkte weemoedige kant te beschikken. Deze schuilt in meer teruggehouden nummers als ‘Hands’ of ‘Sleep One Thousand’, waar de logge, pompende baslijnen de bovenhand nemen. De ingetogen samenzang manifesteert zich bij dit soort nummers met een onverschillige coolness die er bij elk woord af druipt.

‘Wave On’ is voor Arquettes op zijn minst een interessante debuutplaat geworden die niet aan de verdeelde aandacht van het Vlaamse muzieklandschap zou mogen ontsnappen. Potentiële hits en singles in overvloed, en zodoende een rechtstreekse worp richting een hoop airplay en een vaste plek op de nieuwe lading zomerfestivals .

Meer over Arquettes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.