Meer dan tien jaar nadat ze met hun debuutplaat '3 Years, 5 Months and 2 Days in the Life Of' de wereld stormenderhand veroverden, komen de rappers en zangeressen van Arrested Development uit de studio met een nieuwe plaat. 'Since the Last Time' is 'officieel' hun derde langspeler en valt net zoals zijn voorgangers onmiddellijk op door de positieve muziek en geëngageerde boodschappen die er dertien nummers lang te beluisteren staan.

Dat Arrested Development in 1996 het slachtoffer werd van het eigen succes – hebzucht, jaloezie en meningsverschillen over de te volgen muzikale weg deden de band uiteenspatten – is een publiek geheim, maar voor de zekerheid schetsen hoofdman Speech en zijn kompanen aan de hand van de eerste twee songs ('Since the Last Time' en 'Miracles') de bewogen geschiedenis van hun muzikale familie. Ondanks de occasionele bitterheid die in hun woorden weerklinkt, zijn de begeleidende beats als vanouds verfrissend funky, speels en melodieus. Tracks als 'Down & Dirty (Clap Your Hands)', 'Stand', 'Got the Feeling' en 'Sao Paolo' bewijzen dat het succes van artiesten als Outcast en The Neptunes ook Arrested Development niet ontgaan is. Het tempo gaat nu en dan de hoogte in en de productie klinkt plots veel 'hitgevoeliger', met hoekige elektronische beats, retrosynths en sexy latinsamples. Ondanks het vernieuwde (lees: minder organische) geluid draait het bij Arrested Development nog steeds om een kritische, open geest en verstaanbare, eerlijke teksten die mijlenver staan van wat het gros van de hedendaagse hiphoppers predikt. Of zoals ze het zelf samenvatten: "They give us platinum medallions to cover our hearts, keep us far away from the most powerful parts of us. Cuz if they keep us looking outside, then we won't bother looking inside. I'm too old a dude to be scared of flopping, we're from the old school, this is real hiphopping." Ook meer zachtaardige songs als 'Heaven', 'Caught Me' en 'Sunshine' gaan er in als zoete koek, dankzij de vrolijke gitaar- en blazersamples, warme baslijnen en de vreselijk catchy refreinen waarin rappers Speech en One Love steevast het gezelschap krijgen van soulzangeressen Eshe en Nicha.

Arrested Developments nieuwe worp staat zozeer bol van de hartverwarmende zomersheid, dat het vreemd is dat de plaat in de wintermaanden uitkomt. Of het moet zijn dat de groep er bewust voor gekozen heeft de huiskamers net nu op te warmen met positieve gevoelens. 'Since the Last Time' kan net niet tippen aan de tekstuele en muzikale kwaliteit van '3 Years, 5 Months and 2 Days In the Life Of', maar het feit blijft dat dit soort hiphop met een visie een welgekomen afwisseling is in een muziekwereldje dat bol staat van machocliché's, seksisme en inspiratieloos gangstergewauwel. Hiphop is dood, lang leve hippiehop!

Meer over Arrested Development


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.