Het is vreemd hoe sommige solo-artiesten meer creativiteit of meesterschap aan de dag leggen dan sommige bands met een karrenvracht leden. Arsis is een eenmansproject van James Malone die hier netjes driekwart van de bestaande black metalbands naar huis speelt. De man schreef niet alleen alle muziek en teksten, buiten de drums speelde en zong hij alles ook nog eens in. Het moet zijn dat Malone een sterk kunstenaar is, want 'A Celebration of Guilt' biedt zeer sterke black metal met een melodieus randje.

Malone heeft een pluim voor omdat hij vooral niet in de val van de clichés trapt. Hij vermijdt de veel te scherpe en snijdende gitaarklank die veel black metalplaten kenmerkt. Hij kiest daarentegen eerder voor een warmer geluid wat de plaat ook meteen voor een breder publiek toegankelijk maakt. De melodieuze toets zit vooral in sommige gitaarlijnen die zweven doorheen het geheel. Arsis is niet voor één gat te vangen en hoewel agressiviteit duidelijk voorop staat laat Malone meer dan genoeg ruimte voor de luisteraar om even op adem te komen. Mokerslagen als 'Carnal Ways to Recreate The Heart' of 'The Sadistic Motives Behind Bereavement Letters' maken dat meer dan duidelijk. James Malone beschikt trouwens over een heel sterke stem die helemaal niet schril klinkt. Arsis biedt een mengeling van Marduk en Deströyer 666, door zowel de no-nonsense attitude als de speltechnische capaciteiten van die twee te combineren. De lichte thrashy invloeden die ook Deströyer 666 hoog in het vaandel draagt klinken hier door. Flink wat eenmansprojecten lopen snel in de val van navelstaarderij of niet weten waar schrappen maar ook dat is iets wat Malone vrolijk ontwijkt. Dat hij niet te beroerd is om de schaar in eigen werk te zetten maakt precies de kracht uit van 'A Celebration of Guilt'. Toegegeven, er zijn nog een paar momenten dat de interesse even zakt, maar het zijn er dan ook maar enkele.

Arsis is een van die bands die zowel liefhebbers van het extreme en van het melodieuzere kan aanspreken. James Malone schiet met scherp maar heeft meer dan voldoende interessante breaks en gitaarlijnen door het geheel gestoken dat iedereen met dit plaatje overweg kan. Dat is geen kritiek als zou Arsis te veel water bij de wijn doen, zeker niet. Het is in dit geval een bewijs van het kunnen van James Malone.

Meer over Arsis


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.