Het was ondertussen alweer even geleden dat de wereld nog eens iets van Asmegin had gehoord. Van 2003, om precies te zijn. Het debuut van deze (toen) eigenzinnige band had duidelijk wortels in de folkhoek, maar dit olijke combo speelde daar vrolijk mee. Het ene nummer klonk als death metal met een viool, het volgende als snerpende black metal, weer andere waren typisch hoempa-achtige melodietjes, ... Enfin, het was een hutsekluts, maar wel eentje die werkte. Nu is er dus het tweede album 'Arv' en de vraag is of Asmegin nog steeds relevant is.

Wat meteen duidelijk wordt is dat de band deze keer veel consistenter is qua klank en opbouw van de songs. Waar de vorige een hutsepot aan stijlen vertoonde, is dat nu afgezwakt en vallen alle liedjes duidelijk onder de noemer folkmetal. In tegenstelling tot bands als Korpiklaani betekent dat niet als zou het hier enkel draaien om lol en bier. Gelukkig gaat Asmegin verder dan dat. De afwisseling in zang is behouden: zo wisselen grunts, cleane zang en een vrouwenstem elkaar geregeld af. Ook de batterij aan traditionele instrumenten is van de partij, al is voornamelijk de viool goed te horen. De overige zijn eerder percussiegericht, maar dat is geen spijtige zaak. Dat ook de accordeon nog eens zijn opwachting mag maken, geeft een nummer als 'Generalen Og Troldharen' een leuk danskarakter. Een groot verschil met vroeger is dat het tempo nu vaak veel lager ligt dan op het voorgaande album. Dat is eigenlijk wel jammer, want nu de band veelal op midtempo staat te spelen, gaat de variatie wat weg. Aan de andere kant geeft deze vertraging Asmegin een dansbaarder karakter. Nochtans is het combo niet te beroerd om genrevreemde songs te pennen. Zo is het titelnummer een behoorlijk melancholische song, met geregeld lichte hints van Satyricon (vooral in de warse gitaarpartij).

'Arv' is een intrigerende folkmetalcd geworden, eentje die niet meteen te vatten is, maar die wel interessante zaken bevat. Asmegin blijft een band die ver weg blijft van de hapklare folkmetalgolf die de laatste jaren het landschap overspoelt en blijft stug zijn eigen ding doen. Dat verdient een pluim.

Meer over Asmegin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.