Aveo - Latijn voor "ik verlang" - werd na zijn debuut 'Bridge to the Northern Lights' wel eens vergeleken met The Smiths. Het is echter moeilijk uit te maken hoe flatterend dat is. Het zijn immers geen doodgewone imitators die elders wel eens succes hebben. Met 'Battery' lijkt Aveo zich wat meer te willen onderscheiden door wat volwassener voor de dag te komen.
Rode draad in het album zijn de (ver)zuchtende vocals van zanger William Wilson, steevast onderbouwd met een stevige drum en dito bas. Opener 'Newton and Galileo' past perfect in dit stramien en zorgt door de stem van Wilson voor een licht melancholische bui, die spijtig genoeg snel gebroken wordt in het nogal saaie 'Dust that Dreams of Brooms'. Daardoor verslapt de aandacht en vervalt ook 'Awkward at the Knees' wat in anonimiteit. Echter wel verfrissend is 'The Idiot on the Bike', ingezet met marcherende drums en snedig gitaargetokkel. De rauwe manier van zingen door Wilson doet zelfs denken aan een jonge Damon Albarn (Blur). Aveo lijkt er echter moeilijk in te slagen om voldoende creativiteit in zijn nummers te brengen, waardoor de boeiende momenten zeldzaam zijn. Uitzondering daarop is 'Haley', waar de nazinderende stem van Wilson naadloos aansluit op de al even nazinderende gitaaraanslagen. Met weinig originele teksten als "I wish you were here, I wish you were here all night, here by my side" lijkt Aveo alweer in te tekenen op de clichématige indie-lijst, maar het originele en zacht aandoende geluid in 'Haley' is voldoende om de aandacht van de luisteraar voor het eerst volledig naar zich toe te trekken.
Naarmate de nummers zich opvolgen, lijkt Aveo weer te vervallen in letterlijk hetzelfde liedje. Variatie valt moeilijk te vinden, ook al probeert de groep met ondermeer het steviger 'Frostbitten'. Het blijft echter moeilijk de noemer lauwe pop niet te gebruiken. Gelukkig is er nog '3:33 a.m. / The Insomnia Waltz', aanstekelijk en onderbouwd met piano en cello. Dankzij deze afsluiter blijft Battery nog net boven de middenmaat en is het uitkijken of het volgende album wat meer originaliteit en creativiteit kan brengen.

Meer over Aveo


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.