Hiphop en freejazz hebben samen een kind gekregen: het album 'Slanguage' van Awol One en Daddy Kev. Awol One (a.k.a. Tony Martin) begon in de hiphop als DJ en graffitiartiest in de jaren tachtig. Thuis opgenomen cassettes verspreidden zijn faam en naam en in 1997 nam hij een single op met Kool Keith (Ultramagnetic Mc's, Dr.Octagon.) In 2002 bracht Awol maar liefst drie albums uit! Daddy Kev (Kevin Marques Moo) was een van de drie producers waar Awol mee dat jaar samenwerkte. Hij is een rijzende ster aan het hiphop-producers-firmament, die op 'Slanguage' voor het eerst ook live percussie speelde.
De opener 'Ear drums for beer runs at aa,' begint met percussie, mooi opgevolgd door het kenwijsje van een of andere detectivereeks uit de jaren zeventig. Daddy Kev nam eerst de beats en soundscapes op voor deze plaat, waarna DJ D-Styles er scratching bijvoegde, om uiteindelijk Awol te laten rijmen op de stukken die hij daarvoor geschikt achtte. Niet echt een freejazz-aanpak om zo op te nemen, maar het gevoel op de plaat is echt wel 'free;'de nummers vloeien allemaal door elkaar, Awol zingt hier en daar, of is het melodieus rappen? Opera, klassiek, funk, jazz; het wordt allemaal dooreen geklutst zonder de coherentie van het album in gevaar te brengen. Awol One's teksten bulken van de science fiction, dubbele bodems, waanzin en filosofie. "Don't get judged by a celebrity panel / this is real life hard lemonade / you call her J-Lo I call her FerPez / I can change the time by using my mind,"zo gaat het in 'My father is time, my mother is nature.' Of in het schitterende 'Rules of the week,' dat aan Massive Attack doet denken, zingt Awol met zijn diepe donkere stem: "I'm tired of always following the rules / runnin' around / look like a fool / don't run in the house /breakdancing with scissors in your pocket."
'Slanguage' is een album dat zowel qua muziek als tekst met kop en schouders boven de middelmaat uitsteekt, maar moeilijk verteerbaar kan zijn voor hen die op een dieet van hiphop alleen leven. Want elk nummer waarover men rapt wordt afgewisseld met instrumentals, die met momenten chaotisch en dissonant zijn. Wie echter open staat voor nieuwe muziek kan deze "audio bible road trip" waarschijnlijk wel smaken.

Meer over Awol One And Daddy Kev


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.