Binnen de uitvoeringen van de grote koorwerken van Johann Sebastian Bach duikt al een tijdje de tendens op om het koor kleiner en kleiner te maken. Aan de hand van diverse historische bronnen kiezen sommigen zelfs resoluut voor een bezetting van slechts één zanger per partij. Net zoals bij zijn meest recente opname van de Johannespassie kiest de Nederlandse dirigent Jos van Veldhoven voor een uiterst intieme aanpak die dicht bij dat solistische klankbeeld aansluit.

In de bijna twee uur die de "Mis in b klein" in beslag neemt, overspant het werk een verbluffende rijkdom aan kleuren. Niet alleen uitbundige koornummers, maar ook intieme duetten of bespiegelende solo-aria's passeren de revue. Complexe fuga's wisselen af met luisterrijke dubbelkorigheid, wiegende polyfonie met expressieve homofonie vol wringende dissonanten. De kleine bezetting – niet alleen vocaal, maar ook instrumentaal – van deze opname zorgt ervoor dat de harmonische details uitermate natuurlijk naar boven komen en dat het vaak doorwrochten polyfone web opvallend transparant klinkt. Dankzij de perfect afgewogen tempo's van dirigent van Veldhoven krijgt elke noot de adem die ze nodig heeft en wordt elke contrapuntische inzet in de verf gezet zonder dat het maniëristisch gaat lijken. Het instrumentaal ensemble dat hij ter zijner beschikking heeft is bovendien verbluffend in zijn precisie en zuiverheid. Vooral de natuurblazers klinken uiterst virtuoos en helder. Een boeiende toets qua kleurschakeringen is dat de basso continuo nu eens door klavecimbel, dan weer door orgel wordt ingevuld. Bij de opvallend homogeen klinkende zangers – vooral de beide sopranen stellen zich in hun duet mooi op elkaar af – ontroert vooral de warme alt van Matthew White, die het beroemde 'Agnus Dei' tot een van de hoogtepunten van deze cd maakt. Als er op deze sterke cast al iets aan te merken valt, dan is het dat bas Peter Harvey misschien net dat iétsje fond mist om zijn lage passages echt overtuigend te laten klinken. Die minuscule bedenking neemt niet weg dat hij in zijn beide lyrische aria's zorgt voor smaakvolle, doorleefde vertolkingen.

Met deze "Mis in b klein" leveren van Veldhoven en de Nederlandse Bachvereniging opnieuw een wondermooie opname af, die net als hun vorige cd's uiterst verzorgd uitgegeven is. Niet te missen!

Meer over Bach, J.S.


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.