Bal-Sagoth is een ware belevenis: dit Britse gezelschap heeft een algemene sound die herkenbaar is uit de duizenden. Daarnaast is Bal-Sagoth vast de enige band ter wereld die 'epic storytelling, space adventures, mysticism and battle metal' mag gebruiken ter omschrijving van het gebodene, zonder dat het arrogant of grappig overkomt. Zanger Byron Roberts heeft trouwens een hele fantasiewereld tot in de puntjes uitgewerkt binnen en naast het concept van Bal-Sagoth: zozeer zelfs dat zijn gecombineerde werken die van Tolkien naar de kroon steken, met als enige verschil dat Roberts' werk nog niet zo roemrucht is. 'The Chthonic Chronicles' is een nieuw hoofdstuk en alweer een parel van verrassende pracht.

Het dient gezegd dat een eerste Bal-Sagoth-beluistering niet vlot verteerbaar is. Op het eerste gehoor klinken sommige overladen keyboardpartijen nogal infantiel of lijdend aan overdadige bombast (en dat is geen overdrijving). De afwisselend krijsende tot episch verhalenvertellende Byron helpt daar ook niet echt bij. Nochtans kruipt de muziek van deze Britten snel onder de huid om zich daar heel comfortabel te nestelen. Het enige dat daarvoor nodig is, is een klein beetje geduld. Deze band teert op fikse lagen keyboard die op elkaar worden gestapeld met als resultaat een enorme bombast die echter nooit te dramatisch overkomt. Bal-Sagoth blijft steeds hoopvol klinken, ook al gaan de songs soms over kwaadaardige zaken. Byron Roberts toont zich opnieuw een geweldig verhalenverteller die met zeer veel flair zijn laatste nieuwe tekstbrouwsels aan de luisteraar overdraagt. Hoewel de basis van Bal-Sagoth's muziek in wezen black metal met toevoeging van keyboards is, laveerde het vijftal hier al snel van weg tot waar ze vandaag staan: een band met een eigen gezicht. De soms waanzinnige snelheden waaraan de muzikanten zich onderwerpen blijven echter luchtig klinken en slepen iedereen mee naar een wervelend universum vol vreemde en kleurrijke figuren.

Het is jammer dat Bal-Sagoth tot op de dag van vandaag vooral een band blijkt die bekend is bij insiders. Nochtans verdient hun unieke concept, dat gekoppeld is aan vernuftige verhaallijnen en volstrekt unieke muziek, veel meer dan dat. Dit is dus een kans om het goed te maken.

Meer over Bal-Sagoth


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.