Een gelimiteerde dubbelcd met maar liefst 41(!) tracks; de nieuwste uitgave van de Nederlandse ambientmeester Michel Banabila is niet bescheiden. Deze release is dan ook een geheel van gecomponeerde stukken voor theater en filmproducties in 2004. Hoewel deze bijdragen bij momenten muzikaal onderbouwd zijn, betreft het hier een hutsepot van erg filmische klankcombinaties waarbij de beelden enkel door de fantasie kunnen worden aangevuld. Zoals Banabila met vorige platen al duidelijk maakte: die fantasie mag erg weelderig genoemd worden.
Voor zijn beeldende producties moet Banabila een onmetelijk groot klankarchief aangelegd hebben. Vooral de eerste plaat van deze dubbelaar bestaat uit niet meer dan een samenraapsel van verhakkelde geluiden, veelal afkomstig uit andere films of de straat, die af en toe met ver dreigende, elektronische impulsen werden aangevuld. Dat maakt het allemaal niet eenvoudig om te doorluisteren. Gelukkig heeft de man in deze collectie van impressies ook regelmatig wel degelijk muzikaal onderbouwde bijdragen gestopt. Die variëren van wandelende jazzstukken ('Betegelaars') over spookachtige walzen ('Plein (1)') tot diep industriële, elektronische stukken ('Shortwave') of ritmisch opgebouwde puzzels uit geluiden van straatwerken ('Overlast'). Verder steekt Michael Banabila zijn voorliefde voor de piano ook niet onder stoelen of banken en dat geeft vaak sfeervolle, rustgevende momenten tussen de soms drukke geluidscollages. Ook die worden echter regelmatig overgoten met een veelvoud aan achtergrondklanken die van op het marktplein, uit taalcassettes, b-films of andere geluidsbronnen afkomstig zijn. Een mooie uitzondering vormt de diepe triphop van 'Bicycle Exotica' die met een kabbelend loopje en een wandelende piano een sfeervol lied vormt dat doorheen de Amsterdamse achterbuurten zou kunnen klinken. Verder verraden titels als 'Oproer!', 'Vreemd Gesprek (1-2-3)' of 'Plein (1-2-3-4)' op het eerste schijfje echter abstracte muzikale onderwerpen.
Het tweede schijfje bevat gelukkig een pak meer muzikale impressies en toont Banabila van zijn prachtige ambient-en dubkant. Heerlijk relaxte en zweverige elektronische bijdragen rusten op een bedje van triphop of teren op zelf uitgevonden ritmen die uit toverland ontsnapt lijken. Ook de met Sandhya Sanjana ingezongen bijdrage 'Speech' vormt een muzikale verheerlijking van Oosterse klanken en werd door het Japanse Respect Record ook mee opgenomen in zijn Ryukyu Underground sampler. Verder neemt de akoestische gitaar vaak de plaats in van de piano als sfeermaker, wat zorgt voor een erg warm en rijk gevoel. Drukte van geluiden heeft plaatsgemaakt voor minimalisme en dat maakt het tweede plaatje een stuk aangenamer dan het eerste.
Op deze dubbelaar toont Banabila twee totaal verschillende muzikale aspecten van sfeerbeelden creëren. Het eerste plaatje leent zich met een veelheid van alledaagse klanken prima tot het aanvullen van toneel, terwijl het tweede zich met zijn filmische, sfeervolle impressies meer leent tot een filmische omkadering. Dat bewijst dat deze kunstenaar veel met zijn omgevingsgeluiden bezig is en goed weet wat hij doet. Verder levert dat in dit veelvoud van muzikale creaties niet enkel erg verrassende, maar ook erg mooie resultaten op.

Meer over Banabila


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.