Band of Horses is afkomstig uit Seattle, Washington en ontstond in 2004 uit de collaboratie tussen Ben Bridwell (gitaar/zang) en Mat Brooke (gitaar), die samen eerder al Carissa's Wierd belichaamden. Algauw werden ze opgevist door SubPop, het legendarische label van wijlen Nirvana en Soundgarden. Hun oorstrelende debuut 'Everything All the Time' oogstte veelal lovende kritieken, maar enkele maanden na de release besloot Brooke toch om zijn geluk elders te beproeven. En Bridwell, hij ploegde voort, zodat opvolger 'Cease to Begin' nu in de winkel ligt.

Net als zijn bejubelde voorganger laat de nieuwe plaat zich kenmerken door Bridwells glasheldere stemgeluid, gepresenteerd op een bedje van breed uitwaaierende gitaren en een frivole ritmesectie. Opener en eerste single 'Is There a Ghost' begint ingetogen maar ontpopt zich gaandeweg tot een gedreven indierocker met epische allures. De loepzuivere melodieën van 'No One's Gonna Love You' worden opgeluisterd door een bescheiden strijkersarrangement dat de dramatiek van het nummer helemaal tot zijn recht laat komen. 'The General Specific' verraadt invloeden uit de americana, terwijl het shoegaze-intermezzo 'Lamb On the Lam' gedurende 51 seconden de atmosferische kaart trekt. In 'Marry Song' krijgt de piano een prominente plaats toebedeeld, wat resulteert in een meeslepende ballade over de geneugten van het trouwen. 'Cigarettes, Wedding Bands' is op zijn beurt dan weer een krachtig epos met het hart op de juiste plaats. Energieke tracks spelen haasje over met ingetogen composities: de groep slaat om te zalven en laat zo zelfs de grootste cynicus overstag gaan.

Band of Horses grossiert in uitgepuurde prachtsongs die nu eens snedig rocken en dan weer weemoedig het hoofd buigen. 'Cease to Begin' is op klassieke leest geschoeid, maar vergrijpt zich niet aan achterhaalde clichés of platte pathetiek. Ondanks zijn beperkte speelduur, blijkt de plaat groots in zijn eenvoud en schittert ze als een heldere ster aan de muzikale hemel.

Meer over Band of Horses


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.