Zanger Tim 'Ripper' Owens is een drukbezet baasje. Voorheen mocht hij bij Judas Priest de loodzware taak op zich nemen om legende Rob Halford te vervangen. Hij kweet zich met verve van zijn opdracht, maar zodra mijnheer Halford opnieuw in beeld verscheen mocht hij onmiddellijk terug plaats ruimen. Geen nood, Iced Earth-opperhoofd Jon Schaffer vroeg hem meteen om het vacante plaatsje achter de micro in te nemen. Nu staat The Ripper er met Beyond Fear, zijn eigen band. Iced Earth blijft immers nog altijd het geesteskind van Jon Schaffer en laat Owens nu net zin hebben in een band/project waar hij echt helemaal zijn zin mag doen. Dat is dus 'Beyond Fear' geworden, een zeer smakelijke heavy metalschijf.

Tim Owens is een grote fan van de klassieke heavy metal uit de jaren tachtig en dat valt aan dit album goed te horen. Vleugjes Judas Priest (uiteraard), Iron Maiden, Black Sabbath en vergelijkbare groepen duiken her en der op, maar dan voorzien van een stevige moderne productie en gebracht door uitstekende muzikanten. Nu valt trouwens pas echt op wat een veelzijdige zanger Owens wel is: zo haalt hij in 'Scream Machine' regelmatig zijn ijselijk hoge uithalen boven, maar kan hij evenzeer zijn stem een sinister ondertoontje geven in een nummer als 'The Human Race'. Hoewel een echt duidelijke stijl ontbreekt klopt het plaatje volledig. Gitaristen John Comprix en Dwane Bihary laten geen moment onbetuigd om fikse lappen monsterachtig riffwerk tentoon te spreiden, terwijl ritmetandem Dennis Hayes/Eric Elkins de kloeke polsslag verzorgt. De meeste nummers werden trouwens geschreven door Owens zelf, waarmee hij laat horen een begenadigd songschrijver te zijn. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om puik te klinken. Het leuke is dat de tracklisting behoorlijk uitgebalanceerd is, waardoor snelle nummers zoals 'Scream Machine' netjes afgelost worden door midtempo beukers als 'And...You Will Die'.

Met Beyond Fear bewijst Tim Owens eens te meer dat hij zonder twijfel een van de sterkste heavy metalzangers van de huidige tijd is. Niet alleen dat, maar ook zijn talent voor sterke songs wordt netjes ge√ętaleerd. Heavy metalfanaten overal te lande mogen deze band met andere woorden in hun hart sluiten.

Meer over Beyond Fear


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.