Als er een ding is waar metalbands uit het warme zuiden van de Verenigde Staten in overeenstemmen, dan is het wel een zompige klank. Ooit begonnen als toevallig onderscheidend kenmerk is de typische 'sludge'-sound ondertussen dé stempel geworden voor groepen uit Louisiana en omstreken. Birds of Prey komt ook uit die regionen en bestaat uit een samenraapsel van onder meer Alabama Thunderpussy en Burnt by the Sun medewerkers. Niet van de minsten, maar toch mist 'Weight of the Wound' zijn doel.

Echte, pure death metal kan dit niet genoemd worden: daarvoor gebruikt de band te veel invloeden van rock 'n' roll. Aan de andere kant, death 'n' roll zoals het Zweedse Entombed die brengt is dit ook niet, want daarvoor mist het geheel de nodige zwier en ontbreekt de kracht die het werk van de Zweedse meesters zo onweerstaanbaar voortstuwt. De kleine gebreken van dit album zijn legio. Drummer Dave Witte is een van de meest onderschatte maar getalenteerde drummers ter wereld maar hier roffelt hij aan een mak tempo de meest eenvoudige en uiteindelijk ook saaie lijnen bij elkaar. Gitaarsgewijs is de typerende moerasklank met bakken vervorming en log gezoem meer dan voldoende aanwezig, maar soms klinkt elk nummer net als het voorgaande en dat kan toch niet bepaald de bedoeling zijn. Zanggewijs is het niet veel soeps: een gore stem die maar net niet goor genoeg overkomt en vooral bitter weinig variatie in het gekwijl en gegrom legt, werkt niet meteen inspirerend. Waar Birds of Prey wel in schittert is het verzinnen van leuke songtitels. 'Mangled by Mongoloids (Ripped Apart by the Retarded)', 'Buttfucked With a Shotgun Barrel' of 'The Old Lady Rots (But the Checks Keep Coming)' kunnen er ondanks hun ogenschijnlijk behoorlijk foute dimensie toch nog in slagen een glimlach op het gelaat te toveren. Jammer genoeg dat het muzikale gedeelte op dat vlak nogal magertjes overkomt.

Birds of Prey is een voorbeeld van hoe een mooie premisse niet noodzakelijk een geslaagd resultaat geeft. Dat het hart van de participanten op de juiste plaats zit, gaat zonder twijfel op, maar de afwerking laat behoorlijk te wensen over.

Meer over Birds of Prey


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.