Na jaren van stilte maakt Biz Markie op overtuigende wijze zijn comeback. Hij producete de muziek grotendeels zelf, bijgestaan door producers Megahertz en Paul Nice. 'Weekend Warrior' klinkt soms flitsend nieuw, maar Biz Markie kan de klank en de sfeer van hip hop van de jaren tachtig niet van zich afschudden. En dat is niet erg, want deze oldschool-veteraan heeft allang geleden verstaan hoe een funky hiphopplaat klinkt.
De drumcomputers en –loops op dit album klinken vaak retro, maar dan beter opgenomen, en Biz Markie is zo fris als een hoentje en brengt positieve feestraps. De aanstekelijke beats bestaan uit een verfrissende mix van oude en nieuwe klanken, die soms vrij eenvoudig klinkt.De opener 'So Funkay,' met bluesrifje en de moordbassen, voorspelt vooral veel plezier. De achtergrondzangeressen maken het nummer af met een simpel refreintje, maar het is een voorbeeld van hoe de kracht van eenvoud werkt. Deze rapper heeft de wereld misschien geen grote boodschappen te verkondigen, maar bezit humor en zelfrelativering. Zijn rapstijl is ontspannen op dromerige beats als 'Games' of 'Love Song,' maar als Elephant Man een gastrol krijgt ('Let Me See You Bounce') schakelt Biz Markie toch ook een versnelling hoger. Ragga is er dus ook terug te vinden op 'Weekend Warrior,' en zelf mambo-hop, 'Ima Do It,' misschien een muzikaal schoonheidsfoutje, wegens tè simplistisch. Maar het is wel geestig hoe hij sommige jongere hiphopvedetten de mantel uitveegt en zijn plaats opeist. 'Funk You Up', 'Tear Shit Up' en 'The Original' hebben een echte p-funk sound: slappende basgitaar, live drumloops of een hese achtergrondzangeres halen de echte roots van hiphop erbij, zodat de geesten van James Brown, Bootsy Collins of George Clinton nooit ver lijken te zijn. 'Mos Finess' klinkt dan weer eerder hardcore, een grimmige piano en een drumbeat zijn alles qua begeleiding, en net zoals in 'Haters' is de mengeling van ernst en humor zeer geslaagd.
'Weekend Warrior' klinkt minder bombastisch dan een pak van de huidige hiphop, maar zeker ook een heel stuk eerlijker. Biz Markie is een leuk heerschap in het raplandschap, die een positief geluid de wereld in stuurt, en zijn roots heeft bewaard. Geen gangsterrap of pooierpraatjes, gewoon rap van een mens die per toeval vrij dik is, de dertig voorbij, graag feest en noch rookt noch drinkt. Deze Warrior is feestelijk van begin tot einde.

Meer over Biz Markie


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.