Zowel hoes, titel als bandnaam doen het vermoeden rijzen dat het hier gaat om een zwartgeblakerde band, en dat vermoeden is meer dan correct. Blackwinds werd ooit opgericht door Lord Mysteriis, tevens actief bij Setherial. Toen laatstgenoemde het kalmer aan deed, vond Mysteriis er niets beters op dan een gelijkaardige band uit de grond te stampen, samen met Kraath die trouwens ook al bij Setherial betrokken is. Het lijdt dan ook geen twijfel dat de totaalklank van Blackwinds grote raakvlakken vertoont met Setherial, maar dan vooral met het oude werk van deze Zweden en dat is een zeer goede zaak.

Hoewel de band in wezen kiest voor de zogeheten old school, mag er toch met keyboards gespeeld worden. Maar zoals het hoort staan deze niet in het centrum van de belangstelling, maar dienen zij louter om de sfeer te versterken en worden ze dus ook spaarzaam gebruikt. Echt ridicuul snel is Blackwinds ook niet, aangezien het merendeel van het songmateriaal zich bevindt in de zogeheten midtempo. Maar laat er geen vergissing over bestaan: deze band hakt en snijdt als de beste! De ijzersterke riffpartijen zijn een lust voor het oor. Dankzij de puike songs weet Blackwinds zich dan ook nog eens te profileren als een zeer krachtige eenheid. De vuige en rauwe zang van Kraath klinkt perfect en geeft het geheel die smerige en gemene toets die zo onontbeerlijk is voor dit soort black metal. Het titelnummer is zo'n onmiskenbaar heerlijk bloederige lap metaal, voorzien van de juiste tempowisselingen en met occasionele versnellingen. Wanneer Kraath de titel schreeuwt, loopt er gegarandeerd een roes van kippenvel door ieders systeem. De gitaren halen links en rechts aanstekelijke melodieƫn op en de toetsenpartijen zijn uitstekend gedoseerd. 'Plague Bringer' begint snel om al gauw een trage stamper te worden, 'Enter the Pandemonium' is ook iets trager, al is dat behoorlijk relatief. Dankzij de afwisselende aanpak verveelt dit album geen seconde en omdat de nummers constant een meer dan gemiddeld niveau halen, weet Blackwinds zich meer dan positief te manifesteren.

Hoe ze het doen is een raadsel, maar met Blackwinds is er alweer een Zweedse black metalband die positief weet op te vallen. Het moet zijn dat er iets in het grondwater zit aldaar. Nu goed, dat deze band bestaat uit leden van Setherial, wat ook al een puike band is, helpt natuurlijk ook. 'Flesh Inferno' is quasi verplichte kost voor eender welke black metaladept.

Meer over Blackwinds


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.