Experiment en elektronica zijn twee typische kenmerken voor het Nederlandse label Sending Orbs. Daarbij worden geografische grenzen zonder enige moeite genegeerd. Artiest van dienst op de vierde release is de Fin Juho Hietala. Hietala ofte Blamstrain wist eerder al in enkele obscure Amerikaanse elektronicamiddens een mooi plekje te veroveren. Nu zijn dus de lage landen dus aan de beurt. 'Disfold' is een ambientproject met als thema 'de metro'. Zowel geluidsfragmenten, sfeer als de soms hardnekkige cadans zijn ontleend aan deze akelige, mysterieuze en ondergrondse plek. Het grote verschil met dit haastige vervoersmiddel is dat Blamstrain zo'n vijf jaar lang heeft uitgetrokken om uit verschillende opnamen en experimenten het grote verhaal 'Disfold' te distilleren.

Na het onaangename geluid van een stoppend metrostel en opengaande deuren steekt de dik zestig minuten durende trip van wal. Wat erop volgt is een veelgelaagd elektronisch verhaal dat zeer moeilijk in woorden te vatten is. Aanvankelijk uit dat zich in dromerige ambient en soundscapes die als een opeenstapeling van omgevingsgeluiden door elkaar zweven. Echte songs of nummers zijn eerder een zeldzaamheid, maar sferen en impressies zijn er in overvloed. Een steeds herhalend, langzaam bewegend karakter zorgt hierbij voor een trancematig effect. Toch zijn de acht tracks waaruit de cd bestaat moeilijk onder één noemer te plaatsen. De ene keer neigt Blamstrain naar puur minimalisme: enkele klanken met veel ruis en onduidelijkheden ('Revelation 21:1'). De andere keer gaat het om pure noise ('A Song for Jonas') en op nog andere (meer aangename) momenten wordt een fantasierijk, harmonieus klankspel gepresenteerd ('The Thing You Hate Me for Is also a Part of the Rest of Me You Love')). Verder aarzelt deze elektronica-artiest er niet voor om binnen een mooi omkaderde track plots het roer om te gooien. Zo verandert een mysterieus 'Nyt Revisited', dat ruist als op een regenachtige parking van een discotheek, van de ene op de andere seconde. Plotsklaps ontstaat een ijl universum met ver weggetrokken rockritmen en veel echo's waarin enkele onverstaanbare stemmen rondwaren. Ondanks het vrij rustige, ambienteske karakter van dit plaatje, bevat het dus een boeiende dynamiek en onvoorspelbaarheid. Verder evolueert 'Disfold' voorzichtig maar zeker richting drones, ruis en chaos. Dat eindigt in een overdonderend geheel van luidruchtige storingen en in een abrupte stilte: de reis die afgelopen is?

'Disfold' is op zijn minst gezegd een erg boeiend klankspel. Wie op zoek is naar omlijnde muziek, is eraan voor de moeite. Blamstrain vestigt zicht met dit plaatje aan de top van industriële ambientmeesters en gunt de luisteraar niet één moment van verveling.

Meer over Blamstrain


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.