Het zit sommige mensen niet mee. Verkozen worden om te zingen bij een metalinstituut en daar jarenlang voor bespot en uitgespuwd te worden. Het overkwam Blaze Bailey, die bij Iron Maiden aan de slag kon. Hij is een zeer verdienstelijk zanger, maar bij Maiden zat hij echt niet op zijn plaats. Maar bij zijn eigen band is hij dat echter des te meer en daar mogen metalfans zich voor in de handen wrijven.
Het grootste pluspunt aan Blaze is zijn karakteristieke zang. Mijnheer Bailey is herkenbaar uit de duizenden. Dat komt door zijn specifieke timbre en heel duidelijke frasering. Live is hij een losgeslagen podiumbeest, eentje dat ervoor zorgt dat het publiek meteen in vuur en vlam staat. 'Blood & Belief' is ondertussen alweer de oh zo belangrijke derde plaat (de liveschijf 'As Live As It Gets' niet meegerekend). Voor Bailey ook een keerpunt in zijn leven, aangezien hij van zijn drankprobleem af geraakt is. Dat vraagt om muzikale therapie en dat is precies wat 'Blood & Belief' voor een gedeelte inhoudt. Het klinkt erger dan het is, want Blaze heeft zijn frustratie en agressie vlotjes van zich afgeschreven in een tien nummers tellend manifest dat swingt als een tiet. Alle goede elementen van de voorgaande releases zijn opnieuw terug. Zo zijn er de harmonieuze gitaarpartijen, die laag op laag van meeneuriebare deuntjes bekleden. De ritmesectie van de band is vernieuwd en daardoor swingt het geheel iets meer dan vroeger, aangezien de albums 'Silicon Messiah' en 'Tenth Dimension' vooral metalig klonken. De kers op de taart is uiteraard de zang van Blaze, die met volle overgave zijn hart uitstort over de oer-Britse metal. De muziek is modern en aanstekelijk en aangezien Blaze bijzonder sterk is in songteksten pennen, zijn de meeste nummers na twee luisterbeurten al volop meezingbaar.
Blaze is al een paar keer van ver gekomen en hij zal nog bijzonder ver geraken wanneer hij platen als dit op zijn palmares blijft schrijven. Maar zoals reeds eerder aangehaald: de ware kracht van Blaze Bailey ligt in zijn charismatische persoonlijkheid en de gave elk optreden een feest te maken. Dit is een aanrader om te gaan bijwonen wanneer ze in de buurt zijn. Tot het zover is, kan 'Blood & Belief' verlossing bieden voor de donkere momenten in het leven.

Meer over Blaze


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.