Het Nederlandse Blind Sight is een jonge metalcoreband die zijn debuutalbum al uitbrengt bij GSR, het Nederlandse metal / hardcorelabel bij uitstek dat onder andere Liar en Born From Pain in huis heeft. Na de EP 'Lies in Conviction', een paar veranderingen in de line-up en tours met Avenged Sevenfold en Converge laat het Hollandse viertal 'The Tenderstrike Salvation' los op de wereld.

Na het intronummer barst de titeltrack uit met afwisselend blast- en polkabeats. Op de strofe volgt een donker melodieus refrein dat overgaat in een Meshuggah-achtig middenstuk met de typisch stoppende en hakkende ritmes die zo onlogisch lijken. 'Darkened Days' zou de stereotiepe singelkandidaat van de plaat kunnen zijn omwille van enerzijds de trage strofe met keyboards en zang, anderzijds door het meezingbare refrein. Maar het nummer mist aan kracht en echt pakkende momenten waardoor Blind Sight onderscheidt zich hiermee niet van het gros van de metalcorebands. Met 'Bad Blood' en 'My Demise' doen ze dat dan weer wel door een lekker potje death / thrash te koken dat doet denken aan het oudere Soilwork. In 'Sticks and Stones' weet Blind Sight mooi het evenwicht te behouden tussen brutale uithalen en melodische stukken. Maar soms is er iets te veel heldere zang, vooral op brutale stukken waar ruwe zang of gebrul eerder gepast is dan hun gewone tegenhanger. Bovendien moeten het geschreeuw en het gebrul zich verder ontwikkelen omdat die het wel eens laten afweten. Afsluiter 'Scapegoat Utopia' is ongetwijfeld het beste nummer van de plaat: de lekkere tweeledige thrash metalintro leidt de track in naar een vernietigend death metalstuk met machinale dubbele basdrums. Het donkere refrein is een van de sterktes van het nummer, evenzeer als de finale, waar gitaren hakken op hemelse zang en futuristische keyboards. Een mooie knipoog naar industrial metalbands als Fear Factory en Strapping Young Lad.

Blind Sight is een band in volle groei, een bende professionele maar toch jonge gasten die voor verschillende metalinvloeden openstaan. Soms moet het geheel wel meer coherent en gevarieerd zijn, maar het collectief heeft nog tijd genoeg in de toekomst om zich te ontwikkelen. Ondertussen mag het debuut er dus best wezen.

Meer over Blind Sight


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.