Hardcore- of metalbands met een vrouwelijke spuwstrot als boegbeeld? Ja, het bestaat, kijk maar naar Walls of Jericho in de hardcore of Arch Enemy in de death / thrash metal. Die dames hebben er nu een lotgenote bij: Ally French van Bloodlined Calligraphy, een Amerikaanse metalcoregroep die beide stijlen goed lijkt te beheersen door thrash metal, catchy metal en hardcore met elkaar te fuseren. In deze overzadigde metalcoretijden is deze stijl echter niet vindingrijk en ook niet de beste aanpak, maar als een band deze goed uitvoert, kan het er altijd mee door. Maar bewijst dit collectief dat ook?

'5/14/06' zet kalmpjes in met piano, strijkers en gitaar maar het is 'Is You Asking? Or Is You Telling?' die de storm doet openbreken. Meteen wordt duidelijk dat zangeres Ally French geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken: met haar licht hese maar vooral furieuze strot spuwt ze haar maagzuur uit over de catchy thrash metal- en hardcoreriffs van gitarist Ryan Hampton. 'Take It Or Leave It' opent met een trage, verpulverende breakdown gevolgd door een uptempo hardcorepartij die leidt naar het doemende refrein dat nog altijd even snel raast met tromgeroffel ertussen geworpen. Het einde wordt afgesloten door een haast bluesy passage en een breakdown. Andere nummers vertonen dezelfde kenmerken en het is dus een simpel boeltje maar bij Bloodlined Calligraphy zit het hart op de juiste plaats, de groovy partijen en/of breakdowns worden goed afgewisseld met thrash metalriffs en het geheel klopt als een bus. Dat bovendien French bewijst dat ze heel wat brutaler en furieuzer kan uitpakken met haar rauwe emotie dan de helft van mannelijke hardcorezangers, is dan ook een mooie muzikale extra. Minpuntjes op vlak van schrijfmanschap zijn er dus betrekkelijk weinig te vinden, maar het meest spijtige is toch de heldere zang van French in het voorspelbare melodieuze refrein van 'It Can't Rain All The Time'. Ook weet de band niet altijd even goed te overtuigen in de overbodige breakdowns, maar een groot deel van deze razende schijf maakt dit echter wel goed.

Bloodlined Calligraphy haalt flink uit met 'Ypsilanti', een plaatje waar bloed, zweet en tranen uit de muziek geperst wordt. Dat valt ook te horen, maar het metalcore-element in de muziek zou deze band wel eens in de rug kunnen steken indien ze de volgende keer niets nieuws te bieden hebben.

Meer over Bloodlined Calligraphy


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.