Pretenderen één van de hardst werkende bands van Nederland te zijn, is misschien wat overmoedig. Als "hard werken" echter een equivalent is voor "stevig rocken" kan het viertal Bluesbrothercastro wel een gooi doen naar die titel. De eerste langspeler van deze Amsterdamse formatie is er eentje die beukt van jewelste. Veel "rollen" is er niet aan, maar "rocken" doet dit schijfje des te meer.
Ene Zlaya, die eerder al werk van Sonic Youth en Motorpsycho onder handen nam, is verantwoordelijk voor het vette geluid van deze plaat. Daarmee wordt de band meteen in een muzikaal hokje gestoken. Bluesbrothercastro bevat gelukkig ook een gezonde dosis humor, die zich zowel tekstueel (zie de titel van deze plaat) als muzikaal weerspiegelt. Vluchtige liefdesaffaires, dronkenschap, machogedrag, ... het komt allemaal aan bod. Laat dat dan opgesmukt worden door een stevige dosis rauw gitaargeweld met een hoog straatgevoel en 'Moneymakerme' is omschreven. De band tovert moeiteloos ijzersterke riffs tevoorschijn op zowel de gierende gitaren als de hoekige bas die zichzelf vaak laten oppeppen door applaudisserende cimbalen. Zo doet de geweldige gitaarpartij die 'Drunken Boy' vormgeeft enigszins denken aan het betere garagewerk van The White Stripes, maar bevat het nummer nog meer drive dan die van deze hypeband. Het erg strakke snarenspel dat deze song kadert, maakt het allicht tot één van de hoogtepunten op 'Moneymakerme'. Dat neemt niet weg dat de rest van de plaat ook bulkt van heerlijk schreeuwerige ballenrock. Toch hoeft het er niet altijd zo ruw aan toe te gaan. Zowel een dansend drumspel als de leuke achtergrondstem van bassiste Mila geven nummers als 'London City' of 'Dress' een melodieus en opgewekt karakter. Hierdoor wordt de plaat op gepaste momenten ontladen en worden nummers als het ongelooflijk ruige 'Satisfy Yourself' scherper afgetekend (Dit laatste is overigens enkel door zang en gitaar weergegeven, maar die worden tot ronken en ruisen toe overstuurd). Zo wordt 12 nummers lang de gaspedaal ingedrukt en wringt Bluesbrothercastro zich in allerlei grillige bochten zonder daarbij de ongecontroleerde losbol te worden.
Een eerste ep'tje (dat erg veel succes kende) gaf vroeger al aan wat dit debuut in al zijn glorie zeker bevestigt: Bluesbrothercastro is goed op dreef.

Meer over Bluesbrothercastro


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.