Bongo Maffin is een Zuid-Afrikaanse kwaito-groep en bestaat uit een zangeres, zanger en dj, bijgestaan door een productie-team. Kwaito ontstond uit de vroege Europese house, maar werd verder aangevuld met elementen uit hiphop, reggae en Afrikaanse ritmes en melodieën. In Zuid-Afrika won Bongo Maffin in 1999 nog een belangrijke award als beste kwaito-groep, en ook internationaal zijn ze een van de bekendere vertegenwoordigers van het genre aan het worden.
Bongo Maffin kiest hier en daar voor een spirituele aanpak. Teksten gaan onder andere over overgangsriten en Afrikaanse mystiek. Dit alles wordt echter verpakt in een R&B-achtige sound. Spijtig genoeg neigt juist door die combinatie vooral het begin van de plaat soms naar een nogal klef feel-good gevoel. Dit neemt niet weg dat er heel wat talent in de groep zit Zangeres Thandiswa doet vaak denken aan Lauryn Hill, en ook zanger Adrian klinkt zeer overtuigend. Alleen de nummers zelf klinken vrij saai, met ook nogal weinig variatie tussen de verschillende nummers. Een betere producer zou hier wonderen doen. Het lijkt soms wel of je de hele plaat door naar dezelfde beat luistert. Na vier liedjes betert dit echter. De laatste nummers klinken wat meer hiphop, en bevatten ook meer variatie. Op het einde krijgen we zelfs een heus ragga-moment. Toch mankeert deze plaat een echte hook, een stukje dat je meteen terug wil horen, een hoogtepunt, een catchy moment. Het blijft allemaal vrij flets.
Maar, waarschijnlijk is het niet echt zinvol om zo kritisch te schrijven over deze plaat. Dit is geen luistermuziek, maar gewoon luchtige dansmuziek, en in die context doet ze het zeker goed.

Meer over Bongo Maffin


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.