Onder de noemer stonerrock vallen veel bands te klasseren. Elke liefhebber van ronkende gitaren moet beamen dat er eigenlijk slechts één band is die de titel van stonerrockband dubbel en dik verdient. Die band is Bongzilla. De hele bestaansreden van dit kwartet is het weedblad en de band doet dan ook niets anders dan roken en nummers schrijven die handelen over – verrassing! – marihuana. Een 'bong' is trouwens een waterpijpje dat gebruikt wordt in de edele kunst van het weedroken. Blijft natuurlijk de vraag of Bongzilla op het muzikale gedeelte zijn mannetje staat en dat blijkt gelukkig zo te zijn.

Voor eenieder die nog nooit het gevoel kende van in hogere sferen te vertoeven weet Bongzilla vrij goed die sensatie naar muziek te vertalen. De band speelt behoorlijk langzaam tot midtempo en de gitaren ronken en zoemen meer dan dat ze duidelijk afgetekende noten produceren. Niet alleen dat, Bongzilla maakt er een sport van om te spelen met repetitieve ritmes waardoor een luisteraar als het ware in een trance kan komen. Vermoedelijk wil Bongzilla de sensatie van stoned zijn op die manier uitdrukken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die aanpak haar vruchten afwerpt. Wie even gaat zitten om naar 'Amerijuanican' te luisteren zal al snel meegesleept worden naar verre geestesoorden. De lompe muziek van Bongzilla kent overigens een aspect dat anders nooit teruggevonden wordt bij stonerrock: de zang. Die is niet klaaglijk of melodieus maar grofkorrelig en goor. De omschrijving als zou Black Sabbath de vocalist van Morbid Angel binnenhalen om een plaat in te zingen snijdt hout. Het past wonderwel in de wereld van Bongzilla. Al wie nog twijfelt aan de intenties van de band kan meteen overtuigd worden door een paar songtitels te presenteren: 'Weedy Woman', 'Champagne & Reefer' of het stonerepos 'Stonesphere'.

Fans van logge en zware stonerrock zijn waarschijnlijk reeds meteen naar de platenzaak gehold, maar wie eens iets anders wil proberen zal zich hier geen buil aan vallen. De aanpak van Bongzilla is immers anders dan het normale stramien en alleen al daarvoor verdienen ze een pluim. In dit geval zal dat laatste meer dan waarschijnlijk een dikke rookpluim van de waterpijp zijn.

Meer over Bongzilla


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.