Een klein beetje namedropping kan eens geen kwaad. Om het hiphopcollectief Border Crossing te situeren, volstaat het te weten dat op deze tweede plaat Ricky Rankin van Nightmares on Wax / Roots Manuva te gast is, Fat John meespeelt en dat ze geproduced is door Danny Briottet van Renegade Soundwave. Dat mondt uit in de Londense, blanke hiphopscène uit de jaren negentig waar bruggen met reggae en dance worden geslagen, een subcultuur die nog steeds erg levendig blijkt te zijn. Zoals bij zijn soortgenoten, is het toverwoord voor Border Crossing ofte Alex Angol en Seorais Graham crossover. Zoiets blijkt ook uit 'Freedom of Speech', een roepkreet voor de verregaande expressie van de heren. Waar vrij krachtige hiphopbeats immers domineren, schept het duo ruimte voor tal van externe invloeden die van deze cd soms een erg boeiende creatie maken.

'Freedom of Speech' straalt sex uit. Op het eerste gehoor lijkt een voor de hand liggend rollenspel, waarbij stoere, rappende alfamannetjes het opnemen tegen irrëele topmodelvrouwtjes, immers voorop te staan. Gelukkig verlaat Border Crossing al snel dit MTV-cliché om met andere dingen te verrassen (maar niet vernieuwen). Zo is de titeltrack een waterval van woorden met stoere rockgitaren in een soort van Senser-stijl vermengd waarin het duo zich iets te fel profileert als predikant van het hoge Goed. Dan doet de funky, spacy opvolger 'Side to Side' het een stuk beter dankzij een luchtig disco-karakter, lichtvoetige effectjes en een sensuele baslijn. Dezelfde fijne en zachtmoedige afwisseling brengt het zwevende 'It Ain't Easy', dat met veel diepe echo's en een ijle trompet een haast ambienteske uitstraling krijgt. Dit soort van rustige sfeermomenten zetten knallers als 'Blaze It' meer in de verf, waardoor dit plaatje het moeiteloos vijftien nummers lang uit-hopt, een niet geringe prestatie. Toch verliest Border Crossing naar het einde toe wel wat van zijn pluimen, getuige een erg kleffe, vrouwelijke r&b als 'Forget About It' en een doordeweeks hiphopnummer dat dit plaatje uitfluit.

'Freedom of Speech' klinkt leuk en vlot, maar laat vernieuwing duidelijk het onderspit delven voor herkenning. De muzikale categorie waar deze heren in rondzwemmen, heeft via boven vermelde bandnamen al veel sterkere producten opgeleverd, wat niet wegneemt dat dit plaatje zeker zijn publiek zal vinden.

Meer over Border Crossing


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.