Boris Gardiner is een mythe in de geschiedenis van de reggae. Deze ras-Jamaicaan zong reeds in 1960 als zeventienjarige snaak in studiobands en stond nog zeven jaar later met vaste voeten in de wereldbefaamde Studio One en Treasure Isle studio, wat hem samenbracht met ondermeer Lee Perry en de Upsetters. De expliciete verdienste van deze sterke vocalist is zijn introductie van gevoelige soul in de vlotte dancehall en rocksteady van die tijd. Dat leidde tot wereldwijde erkenning en samenwerking met grootheden als Marcia Griffiths, Ben E. King, The Drifters, Nina Simone, John Holt en rastavader Marley himself, bij wie hij ook de bas beroerde. Om de geschiedenis eer aan te doen, zijn op 'A Soulful Experience Is Happening' de eerste twee platen van Gardiner ('Soulful Experience' en 'What's Happening') heruitgebracht. Negentien songs heerlijk genieten, betekent dat.
Een speels Caraïbisch gitaartje, solerend spel van orgel, subtiele digitale toetsen, ... het afwisselende instrumentale spel van deze grootmeester is erg strak en afgemeten. Muzikale finesse duelleert met de melodieuze eenvoud van deze rootsreggae. Het zijn echter vooral de melancholische sax, de achtergrondkoortjes en de lome, trage beats die het soulvolle kader scheppen voor deze crooner. Zo hoeft reggae in geen geval een prioriteit te zijn, maar laat Boris Gardiner zijn gevoelsmatige zang liever berusten in liefdesballades en slows. Toch is het die oprechte rootsreggae waarmee de man zijn wereldfaam behaalde, hier weergegeven door de evergreen 'Ain't No Sunshine' van Bill Withess (dat strak en verknipt gespeeld is en veel ruimte laat voor een solerende fluit). Verder pikte Gardiner, net als zijn Jamaicaanse tijdgenoten, gretig van het repertoire van Amerikaanse soul- en bluesbands. Dat levert hier erg mooie bijdragen af van Al Greens 'Let's Stay Together' (waarmee Tina Turner hoge punten scoorde) of van songs van Bobby Womack, Bert Kaempfert, Jim Webb, .... Dat Boris echter ook zelf de kunst van het songschrijven spoedig onder de knie had, bewijzen ondermeer de snelle, zomerse bossanova 'Happiness Is a Warm 'Pussin'', het feestnummer 'Melting Pot' en handenvol andere singles. Ondanks een erg volle en warme stem zijn tal van deze feestmakers quasi instrumentale liedjes, maar laat dat de pret zeker niet bederven. 'A Soulful Experience Is Happening' is een eeuwigdurend soulvuur.
Megahit ' I Wanna Wake up with You' is geen onderdeel van de kleine twintig songs die op dit cd'tje prijken. Toch zijn hier er genoeg bekende swingers te beluisteren. Laat klasse, kwaliteit en swingende heupen op de dansvloer de gouden formule van dit schijfje bepalen. Waar blijft nu die subtropische zon?

Meer over Boris Gardiner


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.