Als metalheads denken aan Finland, denken ze aan Children of Bodom of Sentenced, maar metalcore- of hardcorebands ontgaan hen meestal: hiertoe behoort Breamgod. In 1997 hadden vier vrienden er genoeg van om punkrock te spelen en activeerden een hardcoreband waarvan de stijl nu is geëvolueerd van oude school naar een sterk door metal beïnvloede hardcore. Deze is te horen op hun zelfgetiteld debuut, een lekker moshende combinatie van agressieve metal en hardcore, maar slaagt deze band erin om boven het niveau van de doorsnee core-bands te komen?

Breamgod trapt de deur in met het bestraffende 'No Second Chances': de luisteraar merkt meteen dat deze Finnen geen gevangenen nemen en dat is mede dankzij de scherpe, beenharde productie in z'n geheel. De basdrums donderen, de snaardrum staat strak, de bas verpulvert en de snaarsectie bijt en mokert om zich heen met een scherpe maar toch zware klank. Muzikaal kan Breamgod gedefinieerd worden als metalische hardcore: de vocalen zijn zeer gutturaal en de drums geven er vooral die stevige groove aan die zo typisch is voor de hardcore, terwijl het gitaarwerk niet zelden doet denken aan (thrash) metal. '82 Days' en 'Hard Luck' zijn hiervan goede voorbeelden. De muziek van Breamgod bestaat uit up-tempo-, mid-tempo- en trage donderende metalen passages die worden afgewisseld met eerder open partijen, waarop de meeslepende drums hun vrije gang gaan. 'Wolf Among The Sheep' is ongetwijfeld het beste nummer van de plaat: bombarderende gitaren en drums zetten in en op de volgende passage hameren floortoms voort op de dreunende gitaren. Het fantastische middenstuk bestaat uit scheurende gitaren en snelle dubbele basdrums. Op het eindstuk doen de cimbaalaccenten het vooral samen met de onophoudelijke snaarsectie. Maar bij Breamgod komt zeker niet de ene riff na de andere: pauzes worden op tijd ingelast om vervolgens de luisteraar weer de grond in te boren en de songwriting is doordacht, waardoor Breamgod zich mooi onderscheidt van het gros van de core-bands.

Als deze heren niet kwamen uit Finland, waren ze waarschijnlijk al bekender, maar dat neemt niet weg dat ze nu met een sterk en energiek debuut de metal- en hardcorewereld kunnen intreden. Het is hen van harte gegund.

Meer over Breamgod


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.