De frontman van bands als TV Pow en Everyoned is de organisator van de muzikale laptopgemeenschap in Chicago. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de man zijn tweede soloplaat 'Drugmoney' één brok knip- en plakwerk is. De cd bestaat slechts uit drie nummers die telkens gebaseerd zijn op heel lang uitgesponnen drones en ambienteske soundscapes en samen een dik uur muzikaal opvullen.
Met machinale geluiden en een warme gloed opent deze plaat op nogal mysterieuze wijze. Met een eindeloos geduld laat de man zijn vaste klankkleur subtiel vervormen, vervagen en toenemen. Door bevreemdende geluiden toe te voegen verruimt deze elektronicafreak zijn muziek van pure, minimalistische ambient tot een intrigerende en dromerige geluidsreis. Dat is althans zeker het geval voor de boeiende openingstrack 'Piano Motor Skills#2' (toch goed voor een kleine 20 minuten spanning). De opnames van krakende vloeren, dichtslaande deuren en lopend water zijn eerst zwaar vervormd alvorens deel uit te gaan maken van dit klanklandschap. Veldopnamen zijn voor Brent Gutzeit dan ook een essentieel onderdeel van zijn compositiewerk. Spijtig genoeg vervaagt deze gedetailleerdheid echter na het openingsnummer en bestaan de overige 40 minuten uit vrij homogene, (ééntonige) donkere drones. Hoewel de titel 'Drugmoney' toch enig verhaal lijkt in te houden, doet dit schijfje dat in geen geval. Verre echo's en vage sfeerbeelden geven wel enige diepgang aan de trip, maar van afwisseling is er weldra al niet veel sprake meer. Lange ademtochten bloeien open, verdoffen of wentelen zich om met de traagheid en de parmantigheid van een blauwe vinvis. Wat resteert is één subtiel vervormend, uitgestrekt klanktapijt met vrij sombere kleuren. Samen met de spanningsfactor, verdwijnt hiermee langzaamaan ook de artistieke appreciatie voor deze plaat. Dat is natuurlijk erg spijtig.
'Drugmoney' is een verraderlijke titel. De cd is in geen geval spannend. Dat neemt niet weg dat Brent Gutzeit leuke, rustgevende soundscapes presenteert. Althans voor wie (liefst per hoofdtelefoon) de tijd en rust neemt om ze ten volle te ondergaan. Helaas zal het aantal kandidaten daarvoor beperkt zijn...

Meer over Brent Gutzeit


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.