Op de hoes: stilstaande filmbeelden van de gemaskerde muzikanten. De leden van het kwartet Bride of No No kunnen zo weggelopen zijn uit een terroristische vereniging. En voor wie alleen vertrouwd is met mainstream rockmuziek zal dit cd'tje ook best gevaarlijk klinken. Het gitaargeluid is constant in distortion gedrenkt en gaat soms neigen naar snerpende noise. Wat vooral in 'Real in my Friend' – een even mooie als brutale clash van gitaarakkoorden – indruk maakt. Andere serieuze angels zijn het vermijden van klassieke strofe-refreinstructuren en het overboord gooien van de traditionele rolverdeling tussen gitaren en bas. Vooral dit laatste kenmerkt deze cd van voor naar achter. Elk met een eigen, zelfstandige partij gaan de gitaren elkaar aanvullen, overlappen of onontwarbaar verstrengeld geraken in vreemde uithalen en ongewone ritmes. Dat de drum meer dan eens de rol van groove leverancier opgeeft, rondt het zwalpend plaatje af: stokkend strompelend of zelf zijn weg zoekend kunnen de anderen maar zelden op zijn steun rekenen.
En toch klinkt deze cd zelden overtuigend en blijven de nummers vaak steken in het 'interessante'. Hoofdreden is dat de band als geheel nooit strak en ritmisch scherp speelt. Het resultaat is dat breaks en tempowisselingen vaak rommelig gaan klinken. Het bij deze muziek zo welgekomen scherpe randje ontbreekt dan ook en wordt hier ingeruild voor een sympathiek lo-fi gevoel. Nog versterkt door de hoge en soms onstabiele spreek/zangstem van AZ. Wanneer deze dan een piano ter hand neemt is dit een verrassende kleurwending, maar helaas niet meer dan dat. Harmonisch en melodisch klinken deze partijen vaak richtingloos, wat met name 'Piano Intro' ronduit vervelend maakt.
Dat er onder dit hele gesternte ook mooiere momenten zijn mag gelukkig blijken uit 'Piano One'. De optelsom van gitaren, bas en drum klinkt hier als een vernuftige puzzel en bezorgt de song bij momenten een vlotte drive. Wanneer de piano dan binnenkomt en later de gitaren haast richting aarzelende metal opschuiven, doet de klankkleur even het gekunstel vergeten. Misschien de terroristische actie de volgende keer iets nauwkeuriger plannen en uitvoeren?

Meer over Bride of No No


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.