Terwijl van Japan en Korea al verschillende componisten bekend zijn, blijft China toch eerder onbekend terrein betreffende de hedendaagse muziek. Hierop is Bright Sheng (1955) een uitzondering: Sheng is van China afkomstig maar heeft ook sterke banden met de Verenigde Staten. De werken die op deze cd voorgesteld worden benadrukken de verbondenheid met zijn vaderland.
'China Dreams' is een orkestsuite bestaande uit vier delen. Met de bijna voorspelbare pentatoniek roept Sheng een chinese sfeer op. Dit wordt verwerkt tot een complex geheel doordat verschillende klanklagen op elkaar gestapeld worden. In het tweede deel 'Fanfares' levert dit indrukwekkende en krachtige muziek op. In het derde deel 'The Stream Flows' is er een imitatie van volksinstrumenten door kleine glissando's in de strijkers, daarmee vormt dit trage meditatieve deel een groot contrast met het voorgaande. Van de 'Two Poems from the Sung Dynasty' is het tweede 'Sheng Sheng Man' bijzonder sterk: de dramatische spanning is opmerkelijk. Door de kracht van de melodie, aanvankelijk voorgesteld door de altfluit, bouwt Sheng deze spanning meesterlijk op met een perfect gevoel voor timing. Allicht is dit het sterkste werk op deze cd. In het laatste werk 'Nanking Nanking' is een volksinstrument aan het orkest toegevoegd. Het gaat om een tokkelinstrument dat pipa genoemd wordt. Deze vermenging is niet onverdienstelijk maar het gebruik van de pipa beïnvloed Sheng's wijze van componeren niet echt.
De muziek van Bright Sheng klinkt het meest overtuigend daar waar hij door middel van gelaagdheid complexe teksturen creëert. Een andere grote kwaliteit is dat hij buitengewoon goed en effectief orkestreert, de enige bedenking die men kan maken is dat hij zowel in de orkestratie als in het creëren van gelaagdheid soms nogal duidelijk schatplichtig is aan 'Le Sacre' van Stravinsky.
Het is zeker zo dat de uitvoerders door de goede orkestratie geholpen zijn, maar dit doet geen afbreuk aan hun prestatie. Zij blijken een zekere affiniteit te hebben met Shengs muziek en weten deze op een overtuigend manier geengageerd over te brengen.

Meer over Bright Sheng


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.