Meer Americana dan deze debuutplaat van Brightblack, geesteskind van songschrijver Nathan D. Shineywater en nevenprojectje van Bonnie Prince Billy (Will Oldham), kan muziek moeilijk klinken. In pure country traditie sleept deze cd de luisteraar op een erg melancholische manier mee in een desolaat landschap van eindeloze grasvlakten en dorre eenzaamheid.
Tergend loom en volledig uitgeput lijken de 7 muzikanten van Brightblack aan hun muzikale reis te beginnen. Dat vooral de slidegitaar het karakter bepaalt van dit schijfje, is hiervan de rechtstreekse oorzaak. Met een traag muzikaal gemak sleept 'Ala.cali.tucky' zichzelf voort. Deze lome sfeer wordt gedragen door de ijle, zweverige zang van afwisselend Rachael Hughes en Bonnie Prince Billy. Dat muzikale gemak valt echter te relativeren. De plaat krijgt een ongemakkelijk, mysterieus tintje wanneer na een half uur blijkt dat er nauwelijks enige logische zinsnede gepasseerd is (enkel wat omschrijvend gebrabbel). Wanneer na enkele luisterbeurten blijkt dat de futloosheid die Brightblack muzikaal uitstraalt een erg afgemeten, haast wiskundig berekend karakter heeft maakt het suffe gevoel plaats voor aandachtig beluister. Hoewel enig optimisme of een hogere versnelling zou kunnen bijdragen aan de toegankelijkheid van dit schijfje, blijken er toch boeiende idee├źn achter te steken. De goedkoop kartonnen verpakking (recyclagepapier met soja inkt bedrukt!) is bedrieglijk eenvoudig. De inhoud liegt er niet om.
Gelukkig zorgt Brightblack ook voor de passieve aanhoorder voor een aangenaam klankspektakel. 'Ala.cali.tucky' kan zowel verheerlijkend als moedeloos depressief overkomen, al naargelang de ingesteldheid van de luisteraar. Vooral de slepende loomheid van deze cd en de plattelands countryuitstraling maken het tot een fijn en sfeervol schijfje. Om niet helemaal in te dommelen, zorgt een instrumentaal intermezzo als 'Red', met volle flanger, voor enige afwisseling. Dat wordt extra beklemtoond door de daarop volgende op en top klassieke slide-countryriff. Samen met de zang van Rachael roept dit een heerlijk cowboygevoel op. Verder willen ook krekelgeluiden en achterliggende studiogeluidjes niet ontbreken. De productie van countrykenner en Bonnie's broer Paul Oldham legt duidelijk geen windeieren. Dat maakt deze Brightblack plaat allicht een smaakmakertje dat velen wel zal kunnen bekoren. Laat dat laatste zeker ook het geval zijn met de prachtige naam van de website van dit project.

Meer over Brightblack


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.