Als indianen anno 2006 muziek zouden maken, zou die muziek wel eens sterk kunnen lijken op wat Brightblack Morning Light brengt. Rachael 'Rabinyah' Hughes and Nathan 'Shineywater' Shiney leven niet enkel in een soort van tipi in Noord-Californië, ze komen ook op voor het erbarmelijke leven van de traditionele indianen aldaar en dat is muzikaal fijn weergegeven. Met een enorme tristesse en duisterheid sleept dit wondermooie schijfje zich naar hemelse sferen. Schuifelende, statische ritmen en holle zangen hebben in een voorzichtig countryblues-jasje niet enkel een parmantig, maar ook erg bedwelmend effect. Dankzij een dromerige herhalingen en psychedelica zou Brightblack Morning Light wel eens aardig dicht bij de natuurgoden kunnen staan.

Folk, blues en americana omarmen elkaar in deze bijna zestig minuten durende, lome trip. Een harmonieuze samensmelting van rhodes, traditionele percussie, diepe bas en hier een daar een trombone of fluitje met holle, fluisterende gezangen klinkt zowel erg broos als totaal beneveld. Titels als 'A River Could Be Loved' of 'Amber Canyon Magik' zijn rechtstreekse verwijzingen naar al dan niet duistere krachten en het spirituele leven. Wie zich door dit plaatje laat meeslepen, dreigt dan ook weg te glijden in één lange, dromerige mantra die nu eens wat sneller, dan wat trager gaat. Zo is het heerlijk lang uitdijende 'Star Blanket River Child' iets meer uptempo, maar neigt het met reverb en zachte samenzang naar een mysterieus sjamanenritueel. De voortschrijdende basloop in de bluessong 'Black Feather Wishes Rise' is gediend van een slidegitaar en hoog verheven stem van Rachael om tot een parmantig, zwierig geheel uit te groeien. Ook hier lijkt eenvoud weer te sieren. Toch valt bij nadere beluistering telkens op hoe veel effecten en details in deze muziek zitten. Diepe dubs en galmen verdoezelen het geheel en bepalen de doorrookte sfeer van dit plaatje, waarvan teksten verder nauwelijks verstaanbaar zijn. Niet dat dit laatste een probleem is, want de boodschap kan niet krachtiger zijn dan de intense verpakking waarin ze verscholen zit. Afsluiter 'We Share Our Blanket with the Owl' behoeft zelfs geen woorden om toch dezelfde sfeervolle trip uit te laten beleven.

Brightblack Morning Light brengt geen al te lichtzinnige muziek. De cd houdt de luisteraar in zijn greep om hem een klein uur later bedwelmd achter te laten. Toch wordt dit doffe, nachtelijke plaatje nooit te zwartgallig en bevat het voldoende intense schoonheid om eindeloos te kunnen van genieten. Gelieve de indianen nooit te vergeten!

Meer over Brightblack Morning Light


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.